Linkovi

Turska najavila da prvi brod sa žitaricama iz Ukrajine kreće 1. augusta


Radnik puni kamion žitaricama na terminalu tijekom žetve ječma u regiji Odesa, Ukrajina, 23. juna.
Radnik puni kamion žitaricama na terminalu tijekom žetve ječma u regiji Odesa, Ukrajina, 23. juna.

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana potvrdio je u nedjelju da postoji "velika vjerovatnoća" da bi prvi brod s ukrajinskim žitaricama mogao sutra ujutru, 1. augusta, krenuti iz luke Odese u Ukrajini, prema odredbama sporazuma postignutog 22. jula s Rusijom.

"Postoji velika vjerovatnoća da će prvi brod moći krenuti sutra ujutru ako se sve regulira do večeras", rekao je Ibrahim Kalin u intervjuu za privatnu televiziju Kanal sedam, prenijela je agencija AFP.

On je rekao da ostaju "još jedno ili dva pitanja za riješiti u pregovorima s Rusima".

"Pripreme su stigle do tačke koja bi omogućila kretanje brodova iz luke Odese. Brodovi su natovareni i spremni su krenuti, ali je potrebna dobra logistička koordinacija", dodao je on.

Ankara je objavila da je nastavak izvoza također bila tema razgovora između turskog ministra odbrane i ukrajinskih ministara odbrane i infrastrukture.

"Planirano je početi transport u najkraćem roku", navelo je tursko ministarstvo u saopštenju.

Zajednički koordinacioni centar (CCC) zadužen za kontrolu izvoza ukrajinskih žitarica ka Crnom moru zvanično je otvoren u srijedu u Istanbulu u skladu sa sporazumima potpisanim 22. jula.

Sporazum o ukidanju blokade, prvi značajniji sporazum između ukrajinske i ruske strane od početka sukoba, ima za cilj ublažiti svjetsku prehrambenu krizu u kojoj su cijene skočile u nekim od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Koordinacioni centar treba registrirati i pratiti trgovačke brodove koji učestvuju u konvojima, osigurati da se preko interneta i satelita prate, izvršiti inspekciju brodova u trenutku utovara u ukrajinskim lukama i pri njihovom dolasku u turske luke.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG