Linkovi

Turska izvela vazdušne i kopnene napade na kurdske militante u Iraku


Turski komandosi ukrcavaju se u helikopter pred akciju protiv kurdskih militanata na sjeveru Iraka, na nedefinisanoj lokaciji u Turskoj, 17. aprila 2022. (Foto: Sajt Ministarstva odbrane Turske)
Turski komandosi ukrcavaju se u helikopter pred akciju protiv kurdskih militanata na sjeveru Iraka, na nedefinisanoj lokaciji u Turskoj, 17. aprila 2022. (Foto: Sajt Ministarstva odbrane Turske)

Turski ratni avioni, helikopteri i dronovi pogodili su mete kurdskih militanata u sjevernom Iraku u vazdušnoj i kopnenoj operaciji koja je gađala objekte od kampova do skladišta municije, saopštilo je u ponedjeljak tursko ministarstvo odbrane.

Vojna akcija bila je dio dugotrajne turske kampanje u Iraku i Siriji protiv militanata Radničke partije Kurdistana (PKK) i milicije sirijskih Kurda IPG, koje Ankara smatra terorističkim grupama.

Operacija je bila fokusirana na iračke regione Metina, Zap i Avasin-Basjan, navodi se u saopštenju ministarstva. Pored vazdušne operacije, učestvovali su i komandosi i specijalci, kopneni i vazdušni.

"Naša operacija se nastavlja uspešno kako je planirano", rekao je ministar odbrane Hulusi Akar, a prenosi državna novinska agencija Anadolu. "Mete identifikovane u prvoj fazi su uhvaćene".

Informacije o nastradalima nisu date.

Akcija pod nazivom "Operacija sisak kandže" imala je za cilj "sprječavanje terorističkih napada" i osiguranje granične bezbjednosti nakon procjene da PKK planira napad velikih razmjera, dodalo je ministarstvo.

Artiljerija je takođe gađala ciljeve militanata u vojnoj akciji, navodi se.

Turska redovno pokreće vazdušne napade na sjeverni Irak, region u koji je više puta slala komandose, da podrži svoje ofanzive.

PKK se naoružala protiv turske države 1984. Više od 40.000 ljudi je ubijeno u sukobu, koji je u prošlosti bio uglavnom fokusiran na jugoistočnu Tursku.

Turski zvaničnici privatno kažu da vjeruju da je Bagdad čvrsto na njihovoj strani u borbi protiv PKK, koju su Evropska unija i Sjedinjene Države također proglasile terorističkom grupom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG