Linkovi

Pregled kandidata na predsjedničkim izborima u Turskoj


Turski ratni brod
Turski ratni brod

U Turskoj se u nedelju održavaju predsjednički i parlamentarni izbori. Predsjednik Redžep Tajip Erdoan, koji je dominirao turskom politikom u protekle dvije decenije, nikada nije izgledao ranjivije na opozicioni izazov.

Erdoan je ojačao svoju vlast i usmjerio zemlju ka sve autoritarnijoj vladavini. Međutim, on zaostaje za Kemalom Kiličdaroluom – zajedničkim kandidatom ujedinjene opozicije koja je obećala da će obnoviti demokratiju – pokazuju ankete javnog mnijenja.

Izbori se održavaju u trenutku teškog ekonomskog urušavanja i visoke inflacije, kao i katastrofalnog zemljotresa u februaru.

Erdoan i Kiličdarolu predvode predsjedničku trku u kojoj učestvuje i Sinan Oan. Četvrti kandidat je odustao u četvrtak.

Ako nijedan od kandidata ne dobije više od 50 odsto glasova na predsjedničkim izborima u nedelju, 28. maja biće održan drugi krug izbora, između dva kandidata sa najviše glasova.

Redžep Tajip Erdoğan (Erdoan)

69-godišnji moćni lider, koji je protekle dvije decenije bio premijer i predsjednik koji je lako pobijedio na pet izbora, teži ka trećem predsjedničkom mandatu.

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji je dominirao turskom politikom u protekle dvije decenije
Predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji je dominirao turskom politikom u protekle dvije decenije

Međutim, nedeljni izbori su njegov najteži izborni izazov do sada. Tokom 20 godina na funkciji on je koncentrisao veliku količinu moći u svojim rukama, ali je doživio pad popularnosti zbog ekonomskih previranja i rastuće inflacije, za koju se okrivljuje njegovo loše upravljanje ekonomijom.

Katastrofalni zemljotres koji je uništio dijelove južne Turske, sa više od 50 hiljada poginulih, pokazao je neuspjeh njegove vlade da pripremi zemlju koja je sklona zemljotresima na tako veliku katastrofu, što je uzdrmalo njegov imidž moćnog lidera.

Predsjednik je obećao da će u roku od godinu dana ponovo da izgradi region pogođen zemljotresom, naglašavajući rezultate svoje vlade u izgradnji infrastrukture.

Erdoan, koji predvodi vladajuću konzervativnu i vjersku Partiju pravde i razvoja, formirao je savez sa dvije nacionalističke stranke, malom ljevičarskom strankom i islamističkom strankom. On takođe ima spoljnu podršku kontroverzne kurdsko-islamske stranke sa navodnim vezama sa sada neaktivnom organizacijom koja je bila povezana sa nizom jezivih ubistava devedesetih godina.

Kemal Kiličdaroğlu (Kiličdarolu)

74-godišnji političar od 2010. godine predvodi tursku centralno-ljevičarsku i prosekularnu glavnu opozicionu Republikansku narodnu partiju, ili CHP. Ovaj bivši birokrata uspio je da ujedini razdvojenu i raznovrsnu tursku opoziciju.

Kemal Kiličdarolu, predsjednički kandidat glavnog opozicionog saveza Turske
Kemal Kiličdarolu, predsjednički kandidat glavnog opozicionog saveza Turske

Njegov Nacionalni savez uključuje partiju desnog centra, nacionalističku stranku, islamističku stranku i dvije stranke koje su se odvojile od Erdoanove vladajuće stranke.

Njegov cilj je da Erdoan izgubi izbore i da se Turska vrati u "snažan parlamentarni sistem“ sa podjelom vlasti, uklanjanjem predsjedničkog sistema koji je turski lider uveo referendumom 2017. godine. Savez je takođe obećao veća prava i slobode i povratak na konvencionalniju ekonomsku politiku.

Kandidaturu Kiličdarolua podržavaju lideri pet drugih stranaka u savezu, poznatom kao Nacionalni savez, koji će biti potpredsjednici u slučaju pobjede Kiličdarolua. Popularni gradonačelnici Istanbula i Ankare, koji vode kampanju u njegovo ime, takođe će vjerovatno dobiti potpredsjedničke funkcije. Kiličdarolu takođe ima podršku prokurdske stranke, koja je trenutno druga po veličini turska opoziciona stranka.

Sinan Oğan (Oan)

55-godišnji nacionalistički političar, koji se smatra autsajderom u predsjedničkoj trci, bivši je akademik i ekspert za Rusiju i region Kavkaza.

Sinan Oğan
Sinan Oğan

Njegovu kandidaturu podržavaju male desničarske stranke, uključujući anti-imigracionu Partiju pobjede koja traži vraćanje sirijskih izbjeglica. Sam Oan je u televizijskom intervjuu rekao da će, ako bude izabran, razmisliti o povratku Sirijaca "silom, ako bude potrebno."

On je bio član parlamenta iz redova glavne turske nacionalističke stranke i vodio je neuspješnu kampanju za njeno vođstvo. On je izbačen iz stranke, ali je uspio da se vrati prije nego što se odvojio od pokreta zbog političkih razlika, uključujući odluku nacionalista da se pridruže savezu sa Erdoanovom strankom.

Muharem Ince (Indže)

58-godišnji lider centralne ljevice, prosekularne i nacionalističke Domovinske partije, ispao je iz trke u četvrtak, nekoliko sati nakon što je ugledna organizacija za istraživanje javnog mnijenja pokazala značajan pad njegove popularnosti.

Indže će i dalje biti na glasačkim listićima, a glasovi koje je dobio na izborima u inostranstvu koji su završeni ove nedelje će i dalje biti prebrojani.

Ovaj političar je bio kritikovan zbog rasipanja glasova anti-Erdoanskog Narodnog saveza i mogućeg odvođenja predsjedničke trke u drugi krug.

Indže se ranije kandidovao protiv Erdoana na predsjedničkim izborima 2018. godine kao kandidat CHP, kada je prikupio oko 30 odsto glasova, ali se kasnije odvojio od stranke. Bivši nastavnik fizike je kritikovan što je nestao u noći izbora i priznao poraz u WhatsUp poruci upućenoj novinaru.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG