Linkovi

Rekordni pad turske lire


Turkish Lira
Turkish Lira

Turska lira pala je u srijedu za 7% na rekordno nisku razinu u svojoj najvećoj dnevnoj rasprodaji od historijskog kraha 2021. godine, jer je izgledalo da je novoizabrana vlada popustila mjere stabilizacije u svom osloncu na ortodoksnije politike.

Lira je bila pod pritiskom otkako je predsjednik Tayyip Erdogan reizabran 28. maja. U 07:35 GMT iznosila je 22,98 u odnosu na dolar.

Ranije je dotaknula rekordno nizak nivo od 23,16, čime je gubitak ove godine iznosio više od 19%.

Erdoğan je za vikend najavio svoju novu vladu i imenovao Mehmeta Šimšeka, bivšeg zamjenika premijera kojeg strani investitori cijene, za ministra finansija. Šimšek je kasnije rekao da se ekonomska politika mora vratiti na "racionalno" tlo.

Tržišta također čekaju imenovanje novog guvernera centralne banke koji će zamijeniti Sahapa Kavcioglua, koji je predvodio smanjenje kamatnih stopa pod Erdoğanovom neortodoksnom politikom.

"Vidimo da se normalizacija politike odvija," rekao je Tim Ash iz BlueBay Asset Management.

"Mislim da vidimo uticaj Šimšeka koji gura (tursku centralnu banku) za racionalnu politiku."

Veći dio ove godine vlasti su preuzele praktičnu ulogu na deviznim tržištima, koristeći desetine milijardi dolara rezervi kako bi održale stabilnost lire.

Bankari kažu da će kontinuirana postepena depresijacija lire dovesti do poboljšanja tržišnih uslova i zaustaviti pad rezervi centralne banke.

"Lira je svakim danom sve bliža nivou koji neće biti potrebno braniti rezervama. Očekujem da će se gubici nastaviti neko vrijeme", rekao je trgovac na Forexu, dodajući da oštri gubici unutar dana pokazuju da se valuta približava "očekivanim nivoima".

Neki analitičari očekuju da će lira oslabiti prema rasponu od 25-28 u odnosu na dolar.

POVRATAK ISPROBANIM METODAMA

Pod pritiskom Erdoğana, samoproglašenog "neprijatelja" kamatnih stopa, centralna banka je smanjila svoju referentnu stopu na 8,5% sa 19% u 2021. kako bi potaknula rast i investicije. Ali to je izazvalo rekordnu krizu lire u decembru 2021. i donijelo inflaciju na najviši nivo od 24 godine iznad 85% prošle godine.

Povratak Šimšeka, koji je bio ministar finansija i zamjenik premijera 2009-2018, signalizirao je odmak od neortodoksnog smanjenja stope uprkos visokoj inflaciji koja je izazvala eroziju vrijednosti lire za više od 80% u pet godina.

Erdoğan razmatra imenovanje Hafize Gaye Erkan, visokog izvršnog direktora za finansije u Sjedinjenim Državama, za guvernera centralne banke, javio je Reuters u ponedjeljak. Erkan se u ponedeljak sastao sa Šimšekom u Ankari.

Erkan bi bio peti šef centralne banke zemlje u četiri godine, nakon što je Erdoğan otpustio prethodne guvernere u sklopu čestih promjena politike.

Turske vlasti se sada nadaju da će se strani investitori vratiti nakon višegodišnjeg egzodusa, ali promatrači tržišta upozoravaju da se Erdoğan u prošlosti okrenuo konvencionalnoj politici samo da bi se ubrzo nakon toga predomislio.

"Čak i bez političkog uplitanja, proces izvođenja Turske na održivi put bit će turbulentan i vjerovatno će uključivati znatnu devalvaciju i veće prinose", rekao je Paul McNamara, direktor zaduženja za tržišta u razvoju u kompaniji za upravljanje imovinom GAM.

"Mislimo da je fer vrijednost za liru vjerovatno oko 15% niža, ali će obuzdavanje devalvacije bez značajne vanjske podrške biti očajnički težak zadatak", rekao je on prije pada u srijedu.

"isprobane metode bi uključivalo (iznad svega) omogućavanje liri da pronađe održiv nivo bez intervencije i napuštanje de facto kontrole kapitala koja je trenutno na snazi."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG