Linkovi

Opozicija u Turskoj podnijela zahtjev za poništavanje referenduma


Opozicija tvrdi da je bilo neregularnosti tokom glasanja

Glavna turska opoziciona partija, Republikanska narodna stranka, podnijela je u utorak formalni zahtjev za anuliranje referenduma o ustavnim promjenama zbog neregularnosti tokom glasanja.

Zamjenik predsjednika Republikanske narodne partije Bulent Tezcan izjavio je da su rezultati referenduma nelegitimni i da će partija koristiti sva pravna sredstva da ih ospori.

„Zahtijevamo poništavanje ovog referenduma”, rekao je Tezdžan.

Za promjene ustava kojima se proširuju predsjednička ovlašćenja, prema nezvaničnim rezultatima, glasalo je 51,18 odsto birača, a 48,82 odsto je bilo protiv.

Stotine ljudi okupilo se u utorak ispred kancelarija izborne komisije u Ankari u Istanbulu kako bi predali zahtjeve da izborna komisija, (Visoko izborno tijelo), promijeni odluku da više od milion glasačkih listića bez zvaničnog pečata prizna kao važeće.

Evropska posmatračka misija, sačinjena od pripadnika Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE ) i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PACE) koja je nadgledala referendum u Turskoj u ponedjeljak je saopštila da uslovi u kojima je održan referendum nijesu bili u skladu sa evropskim standardima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG