Linkovi

Turska: Vladajuća stranka proglasila pobjedu na referendumu


Predsjednik Erdogan pozdravlja svoje pristalice u Istanbulu
Predsjednik Erdogan pozdravlja svoje pristalice u Istanbulu

Kasno sinoć vlasti su saopštile da je turska vladajuća stranka proglasila pobjedu pošto su prebrojani skoro svi glasovi na refrendumu kojim se predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu pružaju široka nova ovlaštenja.

Zvaničnici nisu odmah saopštili pobjednika referenduma - koji se smatra jednim od najvažnijih u historiji te 84 godine stare republike. Bilo je 51,3 odsto glasova DA nakon prebrojavanja 98 posto glasova, navela je zvanična državna novinska agencija Anadolija.

Međutim, Erdoganovi sljedbenici su organizovali pobjednički vatromet u glavnom gradu i ministar inostranih poslova Mevlut Cavusoglu je, kako se navodi, rekao pristalicama u svom rodnom mjestu Antalija: „Od sada, postoji istinski nova Turska. Biće stabilnosti i poverenja u novoj Turskoj.”

Očigledan uspjeh glasanja za DA znači da će turski parlament u velikoj mjeri biti marginalizovan. Premijer i Kabinet će biti ukinuti i predsjednik će direktno imenovati ministre koji će biti odgovorni njemu. Predsjednik će također donositi odluku o budžetu.

Ovim ustavnim amandmanima se također okončava zvanična neutralnost predsjednika, što mu omogućava da bude na čelu političke stranke. Predsjednik će imati i ovlaštenje da proglasi vanredno stanje, dok će istovremeno imati šire ovlasti da imenuje sudije vrhovnog i ustavnog suda.

Ovaj referendum je doveo do podjela u zemlji, jer i zagovornici i protivnici iznose argument da je u pitanju budućnost zemlje.

„Glasao sam za NE”, rekao je jedan čovjek u Istanbulu. Isti je dodao: „Nema takvog ustava na svijetu poput ovog koji oni nama prezentiraju. To nije republika, nije demokratija, to nije ništa. Sva moć je ujedinjenja u jednoj ličnosti. Pretpostavimo da je ovaj predsjednik dobra osoba, ali šta je sa slijedećim? Svako može da iskoristi takvu moć na veoma loš način.”

Međutim, Erdoganovi sljebenici su puni entuzijazma povodom predloženih ustavnih promjena. „Glasao sam DA radi koristi mojoj zemlji”, rekao je jedan građanin.

Erdogan insistira da će ove reforme uspostaviti brži i efiaksan sistem uprave koji će omogućiti Turskoj da se suoči sa izazovima borbe protiv terorizma i izazovima usporene ekonomije.

U međuvremenu, odluka turske izborne komisije da prihvati referendumske listiće bez pečata kao važeće uzrokovaće ozbiljan problem u pogledu regularnosti glasanja, rekao je zamjenik predsjednika glavne opozicione Republikanske narodne stranke.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG