Linkovi

Suspenzija turskih viza od strane SAD-a mogla bi uveliko utjecati na tursku ekonomiju


Financijska tržišta u Istanbulu su ove sedmice doživjela pad dok je kriza vezana za situaciju sa vizama između Sjedinjenih država i Turske eskalirala. Turske dionice i vrijednost valute su u ponedjeljak opali, ali su se uspjeli donekle oporaviti u jučerašnjim transakcijama na burzi.

Odluka Sjedinjenih država od 8. oktobra da tu zemlju NATO saveznicu stave na istu listu odmetničkih zemalja na kojoj se nalaze Sjeverna Koreja i Iran dolazi u ključnim trenucima za tursku ekonomiju.

Odluka Sjedinjenih država da suspendiraju turske vize nakon hapšenja uposlenika američke ambasade u Istanbulu su dovele do ozbiljne zabrinutosti na međunarodnom aerodromu Ataturk. Jedan turski državljanin koji je putovao za Sjedinjene države je rekao da je zabrinut.

„Da, mi sada putujemo. Da li smo zabrinuti za povratak? Jesmo”, kaže on.

Jedan drugi putnik nam je rekao da njegova viza uskoro ističe, izrazivši nadu da će dvije zemlje uskoro riješiti nesuglasice. Ali na ulicama Ankare, mnogi okrivljuju Washington.

„Sjedinjene države su napravile pogrešan korak. Naša zemlja je članica NATO saveza i prijateljska zemlja. Ali su napravili pogrešan korak sa suspenzijom viza”, kaže Hasan Yildirim.

Sa mladom obrazovanom radnom snagom, turska ekonomija se gotovo utrostručila u posljendjih 10 godina. Postoji velika potražnja za američkim izvozom, i trgovina između dvije zemlje je porasla na gotovo 20 milijardi dolara. Ali nedavni događaji bi mogli narušiti dio tog napretka, kaže investicioni analitičar Serhat Gurleyen.

„Već je postojala nelagodnost na tržištu. Prije ovog, naš odnos sa Njemačkom se pogoršao tokom izbora u Njemačkoj. A sada ovo, kao krajnji udarac. Postoji zabrinutost da Turska postaje izolirana i usamljena”, kaže Gurleyen.

Više od hiljadu američkih kompanija ima urede u Turskoj, koja obično služi kao centralno mjesto za veća tržišta u Evropi. Gonul Tol je direktorica odjela za turske studije pri Institutu za Srednji istok.

„Mislim da će američka odluka utjecati na evropsko gledanje na Tursku. A to znači da je Turska ovisna o direktnim stranim investiranjima, i to je loša vijest za strane ulagače. I to je jedan od razloga zbog čega bi bilo lakše za Erdogana da pokuša riješiti problem sa Sjedinjenim državama”, kaže ona.

Turizam sačinjava oko 10% turskog bruto nacionalnog dohotka. Među najvećim gubitnicima u ovoj situaciji je aviokompanija Turskih Airlines, koja je već pretrpjela pad od 8% u cijeni svojih dionica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG