Linkovi

U odnosu na sirijski sukob, Turska sve više izolirana


Vlada Turske i dalje stoji iza odluke da podržava nastojanja da se skine režim sirijskog predsjednika Bashara al Assada. Medjutim, sve je veće protivljenje unutar Turske stajalištu vlade u Ankari prema Siriji, kao i turskom prihvatanju hiljada sirijskih izbjeglica

Na ulicama Istambula je prepoznatljivo nezadovoljstvo.Kritičari vlade se žale na ogroman broj izbjeglica iz Syrije, kao i na podršku turskog premijera Recep Tayyip Erdogana sirijskoj opoziciji. Oni tvrde da politika vlade šteti turskoj trgovini, a broj izbjeglica u zemlji, može voditi nestabilnosti.

UNHCR je saopćio da je više od 100 hiljada Sirijaca pronašlo utočište u 14 vladinih izbjegličkih kampova , u sedam turskih pokrajina.
Ilter Turan je profesor političkih nauka na Univezitetu, Bigli, i on kaže:

Ovo sve je prilično skupo. Nisam u poziciji da ocijenim koliko dugo će Turska biti u stanju biti domaćin ovim izbjeglicama, pogotovo ako se njihov broj bude povećavao.
Turski tenk na granici prema Syriji
Turski tenk na granici prema Syriji


S obzirom da se gotovo svaki dan vrši granatiranje iz Syrije preko granice, turska vojska je pojačala svoju prisutnost na granici, što, s druge strane, uznemirava gradjane:

Ne želim rat izmedju Turske i Syrije. Ovo jako šteti Erdoganovoj vladi, kaže jedna žena...


Niko nije spreman prihvatiti rat, to bi bilo jako bolno, a i Syrija je stari prijatelj Turske., dodaje jedan muškarac...


Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je pozvao na intervenciju velikih sila kako bi se zaustavilo nasilje u Syriji. A tijekom posljednje predsjedničke debate u Sjedinjenim Državama, i predsjednik Obama i njegov rival Mitt Romney su iznosili svoja stajališta o tome kako bi najbolje bilo podržati sirijsku opoziciju.

Barack Obama, američki predsjednik:
Ono čemu smo svjedoci u Syriji je strašno, i zato ćemo učiniti sve što možemo kako bismo osigurali pomoć opoziciji. Ali isto tako moramo prepoznati i činjenicu da bi naše vojno miješanje u taj konflikt bio vrlo ozbiljan korak.

Mitt Romney, republikanski kandidat:
Ovo je vrijeme - odnosno trebalo bi biti vrijeme za iskazivanje američke uloge svjetskog lidera. Trebali smo preuzeti vodeću ulogu, ne vojno, nego organizaciono, sa gledišta vlade, da pokušamo dovesti strane za sto; i da pronadjemo odgovorne.


Medjutim, vlada Turske se osjeća sve više izoliranom.

Turska je pogrešno protumačila volju drugih da sudjeluju u intervenciji, a Ankara nije zainteresirana da ide unilateralno. Dakle, turska politika da se u Syriji nešto izmijeni intervencijom, jednostavno ne igra za sada., kaže profesor Turan.


Velika briga u Turskoj je pad protoka trgovine otkako je sirijski sukob započeo. Neke kompanije kažu da su pale na tek petinu uobičajenog opsega trgovine otkako turski kamioni ne prelaze u Syriju. Što je započelo kao zajedničko, medjunarodno liderstvo, sve više postaje unutrašnji problema za gospodina Erdogana i njegovu vladu, problem koji se uz to komplicira svaki dan.
XS
SM
MD
LG