Linkovi

Turska: Građani opet na ulicama


U nezakonite transfere velikih suma novca tokom realizacije značajnih građevinskih projekata upleteno je, kako se navodi, više ministara i njihovih sinova.

Korupcijski skandal potresa Tursku, prisiljavajući premijera Tayyipa Erdogana i na promjene u ministarskom sastavu vlade. Uz rastuću neizvjesnost unutar granica, negativni efekti tog skandala mogli bi se proširiti i izvan Turske.

U nezakonite transfere velikih suma novca tokom realizacije značajnih građevinskih projekata upleteno je, kako se navodi, više ministara i njihovih sinova. Navodi o finansijskim nezakonitostima bili su povod izlasku na ulice mnogih Turaka koji traže da vlada i njen premijer podnesu ostavke.

Soli Ozel, profesor privatnog univerziteta Kadir Has kaže:

"Mislim da je Turska opet paralizirana, da se ruše mnogi mostovi."

U turskim listovima, uz dosta spekulacija, ima i sugestija da američki diplomati iz ambasade u Ankari, djeluju protiv sadašnje turske vlade. Takve navode Sjedinjene Države smatraju neosnovanim i pažljivo prate sadašnja dešavanja.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki ističe:

"Nemamo komentara o specifičnim pojedinostima. Od Turske očekujemo da odgovori najvišim standardima transparetnosti i pravednosti unutar turskog pravnog sistema."

Zbog negativnih posljedica korupcijskog skanadala i politički uticaj Turske u zemljama Bliskog Istoka može biti poljuljan, posebno nastojanja Ankare da u Iraku i u Siriji ima značajnu ulogu. Dalja komplikacija su navodi da su iranski biznismeni podmićivali turske zvaničnike kao bi, kroz turske banke, izbjegli međunarodne sankcije.

Za sada, gnjevna turska javnost zahtijeva odgovore. I u više zemalja očekuju se potezi turske vlade kojima bi bilo unešeno više svjetla u korupcijski skandal.
Turska: Građani opet na ulicama
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00
XS
SM
MD
LG