Linkovi

UN i Zapad pokušavaju ucijeniti Tursku da primi izbjegliceViše od 25,000 sirijskih civila su postali žrtve spora izmedju Turske i humanitarnih agencija zapada.

Turska vlada odbija primiti migrante i izbjeglice , civile, koji bježe ispred ofanzive Assadovih snaga u okrug Alepa. refuses to admit the refugees, the first in a wave of civilians fleeing an offensive by the regime of President Bashar al-Assad in the northern Aleppo countryside. Turska kaže da je dostigla kapacitet za prijem migranata i da nema više mogućnosti pomoći tim ljudima.

Ujedinjeni Narodi odbijaju poslati p omoć preko granice, iako se od njih to traži, jer , kako je izjavio zvaničnik UNHCR-a koji je zahtijevao da ostane anoniman - ako to uradimo, Turska nikada neće dozvoliti ovim ljudima da predju granicu.


Istodobno je visoki zvaničnik UN-a, takodjer insistirajući na anonimnosti, izjavio za Glas Amerike

"Ovo radimo kako bismo prisilili Tursku da otvori granice."

Povodom teške izbjegličke krize na granici Turske i Sirije, održavaju se hitni razgovori izmedju njemačke kancelarke Angele Merkel, i turskog predsjednika Erdogana, i premijera Davutoglua.

Zemlje Evropske Unije su obećale 3.3 milijarde dolara Turskoj za pružanje utočišta migrantima, što pomaže smanjenje broja onih koji traže azil u zemljama Unije.

XS
SM
MD
LG