Linkovi

Prosvjedi u Turskoj ne jenjavaju


Policija u Truskoj je koristila suzavac i vodene topove na prosvjednike, koji nastavljaju okupljati se i demonstrirati protiv premijera Recep Tayyip Erdogan-a.
Prosvjedi koji su počeli prošli petak , ne prestaju, a glavni cilj je pozivanje Erdogana na ostavku. Kritičari turskog premijera ga optužuju za autoritarni stil vladanja , kao i da nastoji uvesti islamske zakone u sekularnu državu.

Turski lideri su nastojali smiriti situaciju, dok istovremeno saveznici Turske pozivaju i vlasti i prosvjednike na mir i suzdržanost.

U utorak navecer je američki državni sekretar John Kerry izjavio da je nasilje u Turskoj zabrinulo svijet, ali da samo Turci sami mogu riješiti probleme koji su doveli do nasilja.

Prosvjedi ne jenjavaju bez obzira na ispriku koju je uputio zamjenik turskog premijera za brutalni obračun policije u kojem je na stotine prosvjednika povrijedjeno, a dvije osobe poginule.

Sada su i radnici javnog sektora objavili planove da održe dvodnevni štrajk kako bi prosvjedovalli protiv čvrstolinijaškog liderstva premijera Erdogana.

Glasnogovornica State Departmenta, Jennifer Psaki, je izjavila da su Sjedinjene Države i saveznici u regionu izrazili zabrinutost zbog obračuna s prosvjednicima:

Jako smo zabrinuti zbog pretjeranog korištenja sile u nekoliko slučajeva , i podržavamo pozive da se obavi puna istraga. Mi takodjer pozdravljamo nastojanja turskog predsjednika Abdullaha Gula i drugih, da smire situaciju., kaže glasnogovornica State Departmenta.

Washington kaže da od svog saveznika, Turske, očekuje da poštuje prava svojih gradjana na slobodu govora i okupljanja.

Turski su prosvjednici dobili podršku i iz Pariza. Ozan Kecili je izrazio razočarenje da se Turska udaljava od demokracije.

Ovdje smo se okupili da bismo putem medija pokazali da smo u stvari lagali sami sebe zato što je turski režim provodio dobru ekonomiju. A u stvarnosti, Turska je daleko od demokracije, i sve se više udaljava., kaže prosvjednik u Parizu Ozan Kecili.

Analitičari, uključujući Sinan Ciddija, direktora Instituta za turske studije na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu, kažu da se mnogi u Turskoj boje da bi novi zakoni mogli pokvariti dosadašnji način života:

Ovdje govorimo o zakonu, na primjer, kojim bi se moglo ograničiti pravo na abortus. Od drugih stvari to je uništavanje popularnih kulturnih objekata, kakvo je kino Emek, potom prijedlog urbane izgradnje na trgu Taksim, kao i regulative za prodaju alkohola. To je sve uradjeno jedno za drugim i samim tim natjeralo ljude da vjeruju da se radi o zavjeri da se počne uništavati sekularni način života u zemlji., kaže analitičar Ciddi.

Gospodin Ciddi kaže da će turska vlada izgubiti veliku podršku naroda ukoliko ga ne uvjeri da će se njegov glas slobodno čuti.
XS
SM
MD
LG