Linkovi

Turska: Sloboda medija izložena ozbiljnoj prijetnji


Sloboda medija u Turskoj je izložena ozbiljnoj prijetnji, navodi koalicija grupa za zaštitu globalnih medijskih prava koja je upravo završila hitnu misiju u toj zemlji prije izbora sljedećeg mjeseca.

Pristalice vladajuće stranke AK su prošli mjesec napali urede lista Hurriyet. Do napada je došlo nakon što je list izdao članak za kojeg pristalice stranke navode da sadrži laži o turskom predsjedniku Recepu Tayipu Erdoganu. Samo nekoliko dana kasnije, jedan od novinara lista je brutalno napadnut kod svog doma. Međunarodni institut za šampu, koji je organizirao misiju u Tursku, navodi da se bilježi niz zastrašujućih poteza protiv slobode štampe.

Došlo je do ogromnog povećanja sudskih tužbi zbog klevete ili kriminalnih tužbi zbog uvreda koje je prošle godine pokrenuo predsjednik, a osobito i posljednjih mjeseci. I to je rezultiralo otpuštanjima i racijama na medijske kuće, kaže Steven Ellis is Međunarodnog instituta za štampu.

Novinari iz agencije Dicle kažu da se zakon za borbu protiv terorizma koristi kako bi potisnuo njihovo izvještavanje o vladinoj ofanzivi protiv kurdskih separatista na istoku, poznatih kao PKK. Indeks o cenzuri iz Londona navodi da se trenutno više od 20 novinara nalazi u zatvoru u Turskoj. Među njima je Iračanin Mohammed Rasool, koji je uhapšen zajedno sa dva britanska novinara koji su izvještavali o sukobima između Kurda i policije. Dvoje Britanaca je nakon toga deportirano.

Mohammed Rasool je samo jedan primjer među mnogobrojnim novinarima i medijskim djelatnicima koji se zatvaraju jer jednostavno odrađuju svoj posao, a to je da izvještavaju o vijestima, i to nije zločin, kaže Melody Patry, iz Indeksa o cenzuri.

Ali urednik lista Daily Sabah, Mehmet Solmaz, koji se uveliko smatra pro-vladinim, kaže da kritičari Turske ne shvataju složenost medijskog okruženja.

Svjedoci smo jedne vrste pritiska, ali to je većinom zbog medijskih mogula koji imaju različite agende, kaže Mehmet Solmaz.

On dodaje da sami novinari šesto zamagljuju linije između novinarstva i politike.

Većina novinara u Turskoj se ponaša kao aktivisti, umjesto da radi ono što bi trebali raditi, a to je da izvještavaju.

Turska vlada je odbila poziv na sastanak sa delegacijom Međunarodnog instituta za štampu. Ni Glas Amerike nije dobio vladin odgovor na upit o spomenutim navodima.

XS
SM
MD
LG