Linkovi

Turska: PKK upozorava na povratak nasilju


Turska: PKK upozorava na povratak nasilju
Turska: PKK upozorava na povratak nasilju

Njihov uhapšeni lider, Abdullah Ocalan, je upozorio da, ukoliko vlada ne započne pregovore do isteka roka 15 juna, grupa će se vratiti nasilju. U borbama je već živote izgubilo više od 40 hiljada ljudi.

Lider pobunjeničke kurske grupe PKK upozorava na povratak nasilju u Turskoj ukoliko novoizabrana vlada ne udovolji zahtjevima grupe za kurdskom autonomijom. Veliki dio fokusa u izbornoj kampanji je bila ekonomija, ali to dugogodišnje kurdsko pitanje bi moglo narušiti politički napredak Turske.

Pobunjenici PKK, Kurdistanske radničke stranke, koje Turska, Sjedinjene države i Evropska unija smatraju teroristima, se treniraju ovdje u planinama Qendil. Glas Amerike je dobio ove rijetke slike u istočnoj Turskoj. PKK već 27 godina vodi gerilski rat za nezavisnost. Njihov uhapšeni lider, Abdullah Ocalan, je upozorio da, ukoliko vlada ne započne pregovore do isteka roka 15 juna, grupa će se vratiti nasilju. U borbama je već živote izgubilo više od 40 hiljada ljudi, od kojih su mnogi civili. To je vruće pitanje koje još uvijek dominira turskom politikom. Nakon izbora u nedjelju, pro-kurdske stranke slave povećanje broja svojih izabranika u parlamentu na 36, što kurdsko pitanje diže ka vrhu liste dnevnog reda. Jedan od novih izabranika je Sirri Sureyya Onder, poznati režiser u Istanbulu.

Vlada svakoga ko je dio kurdskog pokreta za slobodu označava kao teroristu. Ja sam osobno protiv ubistava i rata i volio bih da to sve prestane. Obje strane bi to trebale prekinuti i pronaći mirno rješenje, kaže gospodin Onder.

On dodaje da je jezik u srcu borbe za autonomiju.

Ono što želimo je obrazovanje na vlastitom jeziku. Ako nema obrazovanja na našem maternjem jeziku, onda neće biti ni aslimilacije, kaže on.

PKK se trenira u planinama Qendil
PKK se trenira u planinama Qendil

U Diyarbakiru, proslava je prerasla u nasilje između kurdskiih prosvjednika i policije. To je uobičajena scena koja se može vidjeti gotovo svake sedmice u ovom gradu. Kurdski aktivisti za ljudska prava optužuju vlasti za zlostavljanja aktivista. Kurdsko pitanje se nalazi u samom centru turskog identiteta, kaže profesor sociologije Ferhat Kentel.

Zamislite samo da su sve generacije od osnovne škole naučile da smo Turci. Proces socijalizacije se zasniva na homogenizaciji društva od raspada Otomanskog carstva. Kurdski narod je pokazao da to nije djelovalo i Kurdi žele biti ono što jesu, kaže profesor Kentel.

Premijer Recep Tayip Erdogan, koji je pobijedio u izborima u nedjelju, kaže da je njegova vladajuća AK stranka već udovoljila mnogim kurdskim zahtjevima, i dodaje da će priznati promjene u novom ustavu.

Napisaćemo građanski, slobodan ustav koji obuhvata sve stranke u društvu. Svako će pronaći sebe u ovom ustavu, i istok i zapad, kaže gospodin Erdogan.

On se nada da će to biti dovoljno da se umiri sve veći nemir među Kurdima. Sa ustancima u Siriji, koji su se približili Turskoj, turskom liderstvu nije potrebno podsjećanje o opasnostima povratka nasilju.

XS
SM
MD
LG