Linkovi

Strahuje se da će se broj poginulih od potresa u Turskoj još povećati


Spasilačke ekipe u Ericsu 24. listopada
Spasilačke ekipe u Ericsu 24. listopada

Predsjednik Obama je rekao da SAD prate izvješća o potresu s velikom zabrinutošću i da će stajati uz Tursku tijekom ovog teškog razdoblja

Broj stradalih od jučerašnjeg potresa u turskoj pokrajini Van popeo se na 270, a ranjenih na preko tisuću. Potres snage 7,2 stupnja po Richterovoj ljestvici pogodio je područje uz granicu s Iranom, a najveća šteta je pričinjena u mjestu Ercis, oko 90 kilometara sjeverno od grada Van. Očekuje se da će se broj poginulih još povećavati. Spasilačke ekipe rade s teškom opremom na podizanju otpalih velikih blokova cementa u nadi da će pronaći preživjele. Danas je izvučeno i nekoliko preživjelih uključujući i jedno malo dijete. Turska vlada je priopćila da su stotine zgrada srušene u potresu.

U nekoliko područja je prekinuta opskrba vodom i strujom. Zabilježeno je i nekoliko snažnih podrhtavanja tla nakon potresa, od kojih je jedno bilo jačine 6,1 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Mnoge zemlje, uključujući Izrael i Sjedinjene Države ponudile su Turskoj pomoć. Predsjednik Barack Obama je rekao da Sjedinjene Države prate izvješća o potresu s velikom zabrinutošću i da će stajati uz Tursku tijekom ovog teškog razdoblja.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon rekao je da je ožalošćen zbog gubitka ljudskih života. Pohvalio je turske vlasti za njihov brzi odgovor na ovu elementarnu nepogodu, dodavši da su Ujedinjeni narodi spremni pomoći, bude li to zatraženo. Turska još nije pozvala na međunarodnu pomoć oko ove krize.

XS
SM
MD
LG