Linkovi

Turska: Vlasti pritvorile veliki broj akademika


Cizre , kurdsko podrucje na jugoistoku Turske
Cizre , kurdsko podrucje na jugoistoku Turske

Turske vlasti su zatočile najmanje 12 akademika, i visokih intelektualaca i profesora, koje su optužili da podržavaju terorističku propagandu. Do ovog je dosšlo nakon što su akademici potpisali peticiju kojom se zahtijeva zaustavljanje nasilnog obračunavanja vlade u Ankari sa Kurdima.

Državna novinska agencija Anadolu kaže da su akademici sa univerziteta Kocaeli , zatočeni tijekom racija na njihova mjesta stanovanja, rano jutros. Takodjer je saopćeno da se planira zatočavanje još devet profesora.

Pritvoreni intelektualci su medju hiljadu i 200 akademika koji su potpisali peticiju, koja izmedjuostaloga osudjuje Tursku za , kako se navodi, namjerne masakre i deportacije Kurda na jugo-istoku Turske.

Medju stranim potpisnicima su američki ljevičarski filozof Noam Chomsky, i slovenački marksistički filozof i esejista Slavoj Žižek.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je potpisnike peticije nazvao pseudo intelektualcima , dodajući da oni žele propast Turske. Turski potpisnici su takodjer nazvani vele-izdajnicima.

XS
SM
MD
LG