Linkovi

Virgin Galactic poveo svoje prve turiste na rub svemira


Na ovoj fotografiji od 13. februara 2020. VSS Unity kompanije Virgin Galactic polazi iz vazdušne i svemirske luke Mojave, Kalifornija, na svoje operacije u Novi Meksiko.
Na ovoj fotografiji od 13. februara 2020. VSS Unity kompanije Virgin Galactic polazi iz vazdušne i svemirske luke Mojave, Kalifornija, na svoje operacije u Novi Meksiko.

Kompanija Virgin Galactic poslala je na putovanje do ivice svemira troje turista u letelici VSS Unity, što je drugo komercijalno putovanje firme čiji je vlasnik biznismen Ričard Brenson.

Letjelica na raketni pogon izbačena je iz aviona-nosača iznad Novog Meksika oko 9:20 po lokalnom vremenu i odnela četvoro putnika, instruktora kompanije i troje turista, na visinu od 88,51 km.

Kompanija Richarda Bransona počet će nuditi mjesečna putovanja kupcima na svom svemirskom avionu s krilima, pridruživši se Blue Origin-u Jeffa Bezosa i SpaceX-u Elona Muska u biznisu svemirskog turizma.

Putnik Virgin Galactic Jon Goodwin, koji je među prvima kupio kartu 2005. godine, rekao je da vjeruje da će jednog dana krenuti na put. Ovaj 80-godišnji sportista - takmičio se u kanuu na Olimpijskim igrama 1972. - ima Parkinsonovu bolest i želi da bude inspiracija drugima.

"Nadam se da im to pokazuje da ove prepreke mogu biti početak, a ne kraj novim avanturama", rekao je on u izjavi.

Cijene ulaznica bile su 200.000 dolara kada se Goodwin prijavio. Cijena je sada 450.000 dolara.

Njemu se pridružila pobjednica nagradne igre Keisha Schahaff, 46, zdravstveni trener iz Antigve, i njena kćerka Anastatia Mayers, 18, studentica na škotskom univerzitetu Aberdeen. Također u letjelici lansiranoj avionom, koja klizi do slijetanja nalik spejs šatlu: dva pilota i kompanijski trener astronauta.

To je sedmo putovanje Virgin Galactic-a u svemir od 2018. godine, prvo s vlasnikom ulaznice. Branson, osnivač kompanije, uskočio je na prvu vožnju posade u punoj veličini 2021. godine. Italijanski vojni i vladini istraživači su u junu poletjeli na prvi komercijalni let. Oko 800 ljudi trenutno je na listi čekanja Virgin Galactic-a, navodi kompanija.

Raketni brod Virgin Galactic lansira se sa trbuha aviona, a ne sa zemlje, i zahtijeva dva pilota u kokpitu. Kada matični brod dosegne oko 15 kilometara, svemirski avion se oslobađa i pali svoj raketni motor kako bi izvršio posljednje guranje na 80 kilometara uvis. Putnici mogu da se otkače sa svojih sjedišta, da lebde po kabini nekoliko minuta i da uživaju u prelijepim pogledima na Zemlju, prije nego što svemirski avion klizne nazad kući i sleti na pistu.

XS
SM
MD
LG