Linkovi

Broj kineskih turista u Americi u naglom porastu


Kineski turisti u Los Angelesu
Kineski turisti u Los Angelesu
Zadnjih nekoliko godina broj turista iz Kine naglo je porastao u Sjedinjenim Državama. Njihova prisutnost daje poticaja mnogim lokalnim gospodarstvima. Mnogi biznisi očekuju da će se taj trend nastaviti, a neki svoje usluge specijaliziraju upravo za tu grupu turista.

Bezbrojni filmski studiji, zvijezde na holivudskom Walk of Fame, Pločniku slavnih, i neprekidna rijeka kineskih turista… to je ono što će vidjeti svaki posjetitelj Los Angelesa.

“Los Angeles dobija više kineskih turista od bilo kojeg drugog grada u Sjedinjenim Državama,” kaže Mark Liberman, iz Turističke zajednice Los Angelesa. Osim Los Angelesa, oni u velikom broju posjećuju još i San Francisco, New York i Washington, D.C. Više od milijun turista posjetilo je Sjedinjene Države prošle godine, kaže ekonomist Ferdinando Guerra.

“To, u razdoblju od 2010. do 2011. godine, predstavlja porast of 40 posto.”

Agencija Shine Tours, sa sjedištem u Los Angelesu, bilježi ove godine porast od gotovo 30% u grupnom turizmu iz Kine, kaže njezin predsjednik Joseph Chi.

“Za Kineze, Sjedinjene Države su zemlja iz snova koju moraju posjetiti.”

Razvoj i rast srednje klase u Kini znači – veći broj onih koji mogu sebi priuštiti putovanje u inozemstvo. Kao što je to slučaj s većinom kineskih turista i Liu Wei Yie došao je u Ameriku s grupom turista.

“Sjedinjene su Države osnovane u duhu nezavisnosti i konkurencije. Želio sam doći ovamo i vidjeti svojim očima.”

Broj kineskih turista u stalnom je porastu, a posebno ove godine, jer američka je vlada pojednostavila proces podnošenja zahtjeva za vize, kaže Steven Chou, iz slavnog holivudskog filmskog studija Universal.

“Universal Studios definitivno nastoji obogatiti iskustva kineskih turista.”

Posjet i razgledavanje organizirani su na mandarinskom jeziku, mandarinski govore i vodiči, a restorani u Universal Studios, uz tipičnu američku – hamburger i krumpiriće – nude i kinesku hranu.

Svojim kineskim gostima Hotel Montage Beverly Hills nudi čaj u hotelskim sobama, na kineskom su ispisane poruke i pravila, a i hotelsko osoblje govori mandarinski. Mnogi kineski gosti hotela kupuju u luksuznim trgovinama Rodeo Drivea, kaže glavni direktor hotela Hermann Elger.

“Naši trgovački partneri na Rodeu kažu nam da kineski turisti ove godine predstavljaju najveći segment potrošača.”

“Kinezi,” dodaje Ferdinando Guerra, “troše, u Kaliforniji, dva puta više od prosječnog stranog posjetitelja.”

Kineski turisti doprinose američkoj ekonomiji milijardama dolara, a to za Ameriku znači i više radnih mjesta. Očekuje se da će se do 2016. godine broj kineskih turista podvostručiti.
XS
SM
MD
LG