Linkovi

Europa se priprema za novi val imigranata koji bježe od kaosa u Libiji


Prizor iz Zarzisa
Prizor iz Zarzisa

Mnogi imigranti spremni su žrtvovati vlastite živote da bi se dočepali Europe - pokušaji prelaska Mediterana često završe tragično

Tisuće Tunižana pokušava preći Mediteran i doći do Europe otkako je nakon prosvjeda u siječnju svrgnut diktator Zine El Abidine Ben Ali. Sad se Europa priprema za novi val budućih imigranata – onih koji bježe od kaosa u Libiji. Naša novinarka osvrće se na to kako je imigracija donijela nadu, ali i gubitke, stanovnicima tuniskog ribarskog gradića Zarzis.

More je ključan dio života za oko 140 tisuća stanovnika Zarzisa, koji se nalazi na jugoistočnom dijelu Tunisa nedaleko libijske granice. Mnogi stanovnici ovise o ribarenju i europskim turistima koji dolaze u odmarališta na obali. Međutim, Hani Zair i njenoj obitelji to je more donijelo tragediju. Hanin brat Muhamed i nećak Aballah bili su među tisućama Tunižana koji su se ukrcali na nestabilne brodiće ovaj mjesec kako bi preplovili Mediteran i pronašli bolji život u Europi. Platili su oko tisuču i četiristo dolara za to putovanje – što je pravo bogatstvo u Tunisu. "Nestao je na moru…i ništa ne znam o njemu. I sin moje sestre Mounir. On je bio s njim".

Obitelj tvrdi da se tuniska obalna straža namjerno zaletjela u brod u kojem su se oni nalazili. Neki od putnika na tom brodu su se spasili, kažu. Pet osoba se utopilo. Deseci se vode kao nestali, uključujući i Haninog sina i nećaka. Obe optužbe nisu mogle biti potvrđene s neovisnog izvora. Pitanja koja se postavljaju su zašto su ti mladići željeli napustiti zemlju nekoliko tjedana nakon što je u ustanku naroda svrgnut dugogodišnji tuniski predsjednik Zine el Abidine Ben Ali. Mnogi ovdje se nadaju da će taj revolt dovesti do istinske demokracije. Stanovnik ovog mjesta Walid Fellah snimio je priču o ovim mladićima izgubljenim na moru za svoj web sajt Zarzis TV.

Fellah kaže kako ,mnogi stanovnici Zarzisa sad rade u Francuskoj. Dođu preko ljeta s automobilima i luksuznim stvarima koje mnogi ovdje nemaju. Mladi Zarzisa traže mogućnosti koje ne mogu pronaći u Tunisu. Ovdašnja ekonomija temelji se na poljodjelstvu, ribarstvu i turizmu. Sve te djelatnosti su u posljednje vrijeme zapale u krizu. Brat Hane Zair radio je u jednom hotelu. "Otišao je potražiti bolji život. Jer u Tunisu nema radnih mjesta. Jer turizam je posustao zbog revolucije".

Ribar Joar Goubba bio je na istom brodu koji je potonuo na putu za talijanski otok Lampedusu. On je preživio.

Goubba kaže da će pokušati ponovno, ukaže li mu se prilika. On sam prehranjuje deveteročlanu obitelj. Oko pet tisuća Tunižana stiglo je ovaj mjesec na Lampedusu, što je navelo Italiju da zatraži pomoć Europe u patroliranju Mediteranom. U Zarzisu su ova utapanja dovela do zatišja u odlascima. Ali vjerojatno ne zadugo.

Sad se Europa priprema za još jedan mogući masovni priljev imigranata – Libijaca koji bježe od nereda u svojoj zemlji. Međutim, najneposredniji efekt toga osjeća se i ovdje u Zarzisu. U mjestu su se sklonile tisuće Egipćana koji su pobjegli preko libijske granice udaljene oko 65 kilometara.

Stanovnici Zarzisa pružaju im dobrodošlicu za koju se neki od ovdašnjih mladih nadaju da će iskusiti i sami jednog dana – u Europi, stignu li ikad tamo.

XS
SM
MD
LG