Linkovi

Kriza u Tunisu: Predsjednik smijenio premijera i obustavio rad parlamenta


Demonstracije u glavnom gradu Tunisu.
Demonstracije u glavnom gradu Tunisu.

Tunis se suočava sa najvećom političkom krizom u protekloj deceniji pošto je predsjednik Kais Saied smijenio vladu i obustavio rad parlamenta, što njegovi politički protivnici smatraju državnim udarom i pozivaju na proteste.

Saied je iskoristio ustavna ovlaštenja i smijenio premijera Hichema Mechichija​ i zamrznuo rad parlamenta na 30 dana, rekavši da će vladati uz novog premijera.

Također je izjavio da je preuzeo i kontrolu nad kancelarijom državnog tužioca i upozorio da ne smije biti oružane pobune protiv ovakvog poteza.

"Oružane snage uzvratiće svima koji budu ispalili metak", kazao je Saied.

Predsjednikova odluka donijeta je nakon cjelodnevnih protesta protiv vlade i najveće partije u parlamentu, umjerene islamističke Ennhade, zbog rasta broja oboljelih od Covida-19, nefunkcionalne političke situacije i lošeg stanja ekonomije.

Aktuelna situacija je najveći izazov od Arapskog proljeća 2011. kada je smijenjen diktatorski režim. Ali, demokratski izabrana vlast nije ispunila očekivanja.

Pošto se Saied obratio javnosti i iznio svoju odluku, njegove pristalice izašle su na ulice mnogih tunižanskih gradova.

Predsjedavajući parlameta i lider stranke Ennhada, Rached Ghannouchi​, potez predsjednika Saieda označio je kao državni udar i napad na demokratiju, i pozvao Tunižane na proteste.

Najavio je da će sazvati sjednicu parlamenta uprkos odluci predsjednika, ali su ga naoružani vojnici spriječili da uđe u zgradu.

Desetine pristalica Ennhade sukobile su se sa pristalicama predsjednika ispred zgrade parlamenta, a policija ih je razdvajala.

Predsjednik i članovi parlamenta izabrani su na odvojenim izborima 2019. godine, dok je premijer Mechichi preuzeo dužnost prošlog ljeta, poslije još jedne kratkotrajne vlade. Sa predsjednikom je od tada bio u sukobu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG