Linkovi

Tulips USA: 45 miliona tulipana svake godine kreće po Americi


Tulips USA: 45 miliona tulipana svake godine kreće po Americi
Tulips USA: 45 miliona tulipana svake godine kreće po Americi

Osim veličine ovog biznisa, zanimljiva je još jedna stvar: svi tulipani su uzgojeni bez ikakve zemlje.

Proljeće znači uživanje u cvatu cvijeća. Jedno izvanredno mjesto za to se nalazi u blizini mjesta Stevensburg, u saveznoj državi Virginiji. Kompanija Fresh Tulips USA ovdje bere 4 i po miliona tulipana svake sedmice, što ju čini jednim od najvećih staklenika u svijetu.

Coen Haakman je holandski uzgajivač tulipana, koji je svoj biznis prebacio u Sjedinjene države 2004. Za samo sedam godina, njegova kompanija je postala jedan od najvećih proizvođača tulipana u svijetu.

Mi smo tvornica tulipana. Upošljavamo stotinjak djelatnika, a otvoreni smo od 7 ujutro do 3 sata u noći, kaže gospodin Haakman.

Njegov prvobitni cilj je bio prodati 5 miliona tulipana godišnje. Sada je njegova godišnja prodaja 45 miliona cvjetova. Dnevno ova kompanija šalje 400 hiljada tulipana koji putuju po najvećem dijelu Sjedinjenih država od Bostona do Floride i Teksasa. Osim veličine ovog biznisa, zanimljiva je još jedna stvar: svi tulipani su uzgojeni bez ikakve zemlje.

Tulips USA: 45 miliona tulipana svake godine kreće po Americi
Tulips USA: 45 miliona tulipana svake godine kreće po Americi

Uzgajamo ih hidroponično; sve naše lukovice rastu bez zemlje, bez ikakvih hemijskih dodataka ili pesticida. Sama lukovica ima više nego dovoljno hranjivih sastojaka tako da može rasti sama za sebe. Treba joj samo vode i samo malo umjetnog gnojiva da proizvede cvijet do njegove pune veličine. Vjerujem da je to prilično inovativno, kaže Coen Haakman.

Nije lako uzgojiti 45 miliona tulipana godišnje. To zahtijeva naporan radni proces kao i najmodernije opremljen staklenik.

Staklenik je površine oko 40 hiljada kvadratnih metara i u svakom trenutku sadrži oko 8 miliona tulipana. Operacija je sasvim automatizirana. Krov se može potpuno otvoriti, a imamo i zavjese koje pružaju hlad ili toplinu, po potrebi. Sve je pripremljeno tačno za uzgajanje velikog broja tulipana, kaže gospodin Haakman.

Stotinu uposlenika je zaposleno je sađenjem, ubiranjem i pakiranjem tulipana. Kako kaže Coen Haakman, za Dan majki u maju, umjesto uobičajenih 400 hiljada tulipana, šalje se čak 5 do 6 miliona. A, da bi to bilo moguće, planiranje te dodatne količine počinje već godinu dana ranije. Gospodin Haakman kaže da je uobičajeno da se velika prozivodnja tulipana radi hidroponično, ali dodaje da u svijetu postoji još samo pet tako velikih proizvođača tulipana kao što je Tulips USA.

XS
SM
MD
LG