Linkovi

Tufekčić poručio veteranima: Ne robujemo ultimatumima


Arhiv - Demobilisani borci protestuju pred Parlamentom FBiH, 26. juli 2018.
Arhiv - Demobilisani borci protestuju pred Parlamentom FBiH, 26. juli 2018.

Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica sastaće se u četvrtak, potvrdio je za RSE predsjednik Komisije Jasenko Tufekčić.

Sjednica, kaže nije mogla biti zakazana ranije zbog obaveza pojedinih članova, ali to, smatra ne bi trebalo predstavljati nikakav problem.

„Ne robujem ultimatumima ni rokovima i želja mi je da imamo prije svega najkvalitetnije rješenje kad je u pitanju predloženi tekst zakona“, kaže Tufekčić.

Naveo je i kako se usaglašavanja mogu kretati samo u okviru onoga što je već usvojeno u Predstavničkom i Domu naroda Federacije BiH.

„Možemo razgovarati samo o tekstovima koji su bili u parlamentarnoj proceduri, koji su je prošli, teo onome što se u njima nalazi. Sve o no što bi se probalo ugurati mimo toga neće piti vode, jer tako ne može ni proceduralno, a i protivzakonito i protivustavno je“, rekao je Tufekčić.

Početkom naredne sedmice Tufekčić je najavio i sastanak s rukovodstvom oba doma parlamenta, te čelnim ljudima Federacije BiH kako bi se, kaže došlo do najboljeg rješenja i termina za održavanje sjednica koje zahtijevaju demobilisani borci.

U međuvremenu pred zgradom Parlamenta Federacije BiH okupljena je grupa bivših boraca koja je najavila blokadu Federacije BiH , ukoliko ne bude zakazan datum održavanja sjednice Parlamenta na kojoj će biti usvojen jedinstven tekst zakona koji je ranije, podsjećamo usvojen u oba doma, ali sa različitim tekstom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG