Linkovi

Tuberkuloza u svijetu, po prvi put, u padu, ali bi ekonomska recesija mogla poništiti taj napredak


Watch related video of the NBA's Rodman in North Korea
Watch related video of the NBA's Rodman in North Korea

Stručnjaci kažu da ne smije doći do popuštanja u svjetskoj borbi protiv tuberkuloze, posebno sada kad nova brza dijagnostička pomagala, lijekovi i cjepiva mnogo obećavaju

Godišnje izvješće Svjetske zdravstvene organizacije o globalnim naporima za kontrolu tuberkuloze pokazuje da se, po prvi put, broj osoba koje obolijevaju i umiru od te bolesti – smanjuje. No, stručnjaci upozoravaju da bi taj naporedak mogao biti preokrenut srezivanjem financiranja.

Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje da se u svakoj regiji svijeta, osim Afrike, vidi trend opadanja smrtnih slučajeva od tuberkuloze, i to stopom koja obećava pad za 50 posto do 2015. Posebno dramatičan napredak u zadnja dva desetljeća dogodio se u Brazilu i Kini. U ovoj potonjoj, broj smrtnih slučajeva pao je za 80 posto.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da bi taj napredak mogao biti potkopan ekonomskom recesijom. Dr. Mario Raviglione je direktor programa za kontrolu tuberkuloze, pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji: "Brine me da bi mogao biti izgubljen pozitivni zamah, stvoren ovim pothvatima. Upravo zato pozivamo na pojačavanje i povećavanje intenziteta kontrole tuberkuloze i istraživanja."

Dr. Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, kaže da je smanjenje stope zaraženosti tuberkulozom dobra vijest, ali da je još uvijek ostalo mnogo toga što treba učiniti: "Tuberkuloza je još uvijek ogroman globalni problem, i to, između ostalog i za kontrolu sa sredstvima koja su nam na raspolaganju. Problem s tim sredstvima je da su daleko od onako sofisticiranih kakve imamo za druge bolesti, recimo za HIV/AIDS."

Stručnjaci kažu da ne smije doći do popuštanja u svjetskoj borbi protiv tuberkuloze, posebno sada kad nova brza dijagnostička pomagala, lijekovi i cjepiva mnogo obećavaju.

XS
SM
MD
LG