Linkovi

Tužioci: Osumnjičeni za odavanje tajnih dokumenata SAD uništavao dokaze


Pripadnik Nacionalne vazduhoplovne garde Masačusesa, Džek Tešera, desno, tokom pojavljivanja na sudu u Bostonu, 14. aprila 2023.
Pripadnik Nacionalne vazduhoplovne garde Masačusesa, Džek Tešera, desno, tokom pojavljivanja na sudu u Bostonu, 14. aprila 2023.

Pripadnik nacionalne garde vazduhoplovnih snaga optužen za odavanje povjerljivih vojnih dokumenata ima istoriju nasilnih prijetnji, koristio je svoj vladin kompjuter za istraživanje masovnih pucnjava i pokušao da uništi dokaze o svojim zločinima, saopštili su u srijedu federalni tužioci.

U podnesku na 48 stranica, Sekretarijat za pravosuđe naveo je da 21-godišnji Džek Tešera treba da bude pritvoren do suđenja, saopštivši da njegova retorika u kombinaciji sa njegovim očiglednim naporima da uništi dokaze "povećava rizik od bjekstva i opasnosti".

Tužioci će iznijeti svoje argumente u korist pritvora američkom sudiji za prekršaje u Vusteru, Masačusets, u četvrtak popodne.

Advokati Tešera nisu komentarisali slučaj i očekuje se da će na ročištu održanom u četvrtak ustvrditi da on ne bi trebalo da bude u pritvoru prije suđenja.

U dokumentaciji, koja takođe sadrži fotografije spavaće sobe osumnjičenog napravljene tokom FBI-ovog pretresa njegovog doma, navodi se da je u julu 2022. koristio svoj službeni vladin kompjuter da bi pretražio poznate masovne pucnjave koristeći termine za pretragu kao što su "Juvalde", "Rubi Ridž" i "Pucanje u Las Vegasu."

Tokom pretresa njegove kuće, FBI je pronašao razbijeni tablet računar, laptop i konzolu za video igrice u kontejneru. Pored toga, tužioci su rekli da su iskopali dokaze da je Tešera naložio drugim online korisnicima da "izbrišu sve poruke".

Tešera je ranije ovog mjeseca optužen za jednu tačku za kršenje Zakona o špijunaži u vezi sa nezakonitim kopiranjem i prenošenjem osjetljivog odbrambenog materijala, a po drugoj optužbi za nezakonito uklanjanje odbrambenog materijala na nedozvoljenu lokaciju.

Ako bude proglašen krivim, rekli su tužioci, prijeti mu kazna do 25 godina zatvora.

Vjeruje se da su dokumenti koji su procurili u srcu istrage najozbiljnijeg američkog narušavanja bezbjednosti otkako se više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na sajtu VikiLeaks 2010. Pentagon je to curenje nazvao "namjernim, krivičnim djelom".

Tužioci su u svom dopisu o pritvoru rekli da je Tešera u februaru 2022. počeo da pristupa stotinama povjerljivih dokumenata koji nisu relevantni za njegov posao i da je neke od povjerljivih informacija počeo da objavljuje na društvenim mrežama oko decembra 2022.

"Šteta koju je optuženi već nanio nacionalnoj bezbjednosti SAD je ogromna. Šteta koju je optuženi još uvijek u stanju da izazove je izuzetna", kaže se u dopisu.

Tajna dokumenta pružila su širok spektar visoko povjerljivih informacija o saveznicima i protivnicima, sa detaljima u rasponu od ukrajinske protivvazdušne odbrane do izraelske špijunske agencije Mosad.

Nasilni komentari

Osim dokaza da je Tešera pokušao da opstruira dokaze i utiče na svjedoke u slučaju, tužioci su saopštili da je imao problematičnu istoriju koja datira još iz tinejdžerskih godina.

Kada je imao 18 godina, rekli su da mu je zahtjev za identifikacionu kartu za vatreno oružje odbijen zbog primjedbi koje je dao dok je još bio u srednjoj školi u vezi sa "oružjem, uključujući molotovljeve koktele, oružje u školi i rasne prijetnje".

Takođe je davao nasilne komentare o ubistvima na društvenim mrežama, uključujući jednu objavu u novembru 2022. u kojoj je rekao da bi, ako bi mogao, "ubio gomilu ljudi", jer bi to "suzbilo slaboumne".

Dana 10. februara 2023, Tešera je zatražio savjet od korisnika o tome kojom vrstom puške bi bilo lako upravljati sa zadnje strane parkiranog terenca protiv "mete na trotoaru ili trijemu", navodi se u podnesku.

Tužioci su rekli da su takođe pronašli dokaze da je Tešera priznao drugima na internetu da su informacije koje je objavljivao povjerljive.

U razmjeni poruka na platformi za chat, koje su uključene u podnesak, Tešera je upitan da li su informacije koje je objavio povjerljive.

On je odgovorio: "Sve što sam vam govorio do sada je bilo".

U podnesku od srijede, tužioci su naveli: "Ne postoji uslov za puštanje na slobodu koji bi se mogao postaviti, a koji bi razumno obezbijedio njegovo buduće pojavljivanje na sudskom postupku ili bezbjednost zajednice... Trebalo bi da bude zadržan u pritvoru"-

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG