Linkovi

Tužilaštvo Srbije ne dostavlja podatke o Dodikovoj kupovini vile, kaže Kajganić


Dodikova vila u Beogradu
Dodikova vila u Beogradu

Tužilaštvo Srbije odbija dostaviti dokumentaciju u predmetu protiv Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vezanom za Dodikovu kupovinu vile na Dedinju u Beogradu, potvrdio je Milanko Kajganić novoimenovani glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH).

"Tužilaštvo BiH u konkretnom predmetu nije još uvijek dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć. Nismo dobili odgovor iz kog razloga (nisu poslali dokumentaciju). Posljednju zamolnicu i urgenciju smo poslali prije mjesec. U većini ostalih pitanja saradnja je odlična, naročito u predmetima organizovanog kriminala jer su nam ti problemi isti", kazao je Kajganić na konferenciji za medije nakon imenovanja.

Od 2016. godine traje istraga tome kako je Dodik, kupio vilu 2007. u naselju Dedinje u Beogradu. Krivičnu prijavu u slučaju kupovine vile protiv Dodika je podnijela 2015. godine oporbena Srpska demokratska stranka (SDS).

Tada su iz SDS-a ustvrdili da je Dodik vilu na Dedinju kupio gotovinom, pri čemu je ishodio fiktivni kredit kod Pavlović banke koji mu je poslužio kao pokriće za tu "sumnjivu transakciju".

Dodik je vilu u Beogradu navodno kupio za 750.000 eura kreditom kasnije prodane Pavlović banke iz Bijeljine u BiH. Pavlovića su, kao i troje zaposlenika, iz Tužiteljstva teretili ili i dalje sumnjiče zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pranja novca.

Dodik negira sve optužbe, pa i onu koja se odnosi na tvrdnju da je zahtjev za kredit ovjeren pečatom Vlade RS-a, čiji je bio premijer u to vrijeme.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG