Linkovi

Tužilaštvo: Poništiti odluku o izuzeću sudija u procesu Mladiću


Ratko Mladić - 16 godina skrivanja i šest suđenja
Ratko Mladić - 16 godina skrivanja i šest suđenja

Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu tražilo je danas da sud poništi odluku o izuzeću trojice sudije iz apelacionog vijeća u procesu protiv generala Ratka Mladića, ocijenjujući da je ona protivna sudskoj praksi, prenosi Beta.

Tužioci traže da o tom zahtjevu odbrane ponovo odlučuje tročlano sudsko vijeće. Za odluku sudije Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) da prihvati zahtjev odbrane za izuzeće trojice sudija iz petočanog veća, tužioci tvrde da "odlučno odstupa od uspostavljenog prava" u međunarodnim tribunalima.

Sudija Antoneti usvojio je zahtjev odbrane da zbog "utiska da su nepristrasni" izuzme sudije Teodora Merona (Theodor), Karmela Ađijusa (Carmel Agius) i Liu Daćuna (Liu Daqun) iz vijeća koje će odlučivati o žalbi Mladića na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti u BiH.

Ocijenjujući da je ta odluka protivna sudskoj praksi, Tužilaštvo sada traži od sudije Merona, koji je predsjednik suda, da imenuje tročlano veće koje će o zahtjevu Mladićeve odbrane ponovo odlučivati.

Tužilaštvo se pritom poziva na odredbu pravilnika sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, po kojoj se odlučivanje o izuzeću mora povjeriti tročlanom vijeću, ako jedna od strana nije zadovoljna odlukom koju donese pojedinačni sudija.

"Tužilaštvo osporava odluku sudije Antonetija, koja zanemaruje uspostavljene standarde pravosudne nepristrasnosti, što je izazavalo očigledno pogrešan ishod.

U svijetlu prigovora Tužilaštva, predsjednik je obavezan da imenuje tročlano vijeće koje će ponovo razmatrati zahtjev odbrane", piše u današnjem podnesku tužilaca.

O tom zahtjevu odlučivaće predsjednik suda Meron. U odluci o izuzeću trojice članova apelacionog vijeća, sudija Antoneti praktično je usvojio argumente Mladićeve odbrane da sudije Meron, Ađijus i Daćun nisu nepristrasne zato što učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri VRS osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995. U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Ađijus i Daćun su unapred utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Sudija Ađijus predsjedavao je vijećem Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida. Sudija Meron predsjedavao je apelacionim vijećem Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osuđujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici.

Meron je predsjedavao i žalbenim vijećem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici. Kineski sudija Daćun bio je predsjedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora. Sva trojica su dugogodišnje vodeće sudije Haškog tribunala.

Meron je bio dugogodišnji predsjednik Tribunala, a sada je predsjednik rezidualnog Mehanizma, pravnog nasljednika tog suda. Ađijus je bio potpredsjednik i predsjednik Tribunala, a sudija Liu Daćun potpredsjednik.

Umjesto njih, sudija Antoneti je u apelaciono veće koje će razmatrati Mladićevu žalbu postavio su sudije Emparani Mami Ričard Radžonson (Mparany Mamy Richard Rajohnson), Priska Matimba Nijambe (Prisca Matimba Nyambe) i Geberdao Gustave Kam (Gberdao).

Osim sudije Nijambe, koja se protivila osuđujućoj presudi generalu VRS Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici, dvojica novoimenovanih sudija nisu imale iskustvo u procesima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, ali su sudile za zlodjela u Ruandi.

U apelacionom vijeću, po Antonetijevoj odluci, biće i sudije Sejmor Panton (Seymour) i Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya).

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Mladića, Haški tribunal je u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95.

Oslobođen je optužbe za genocid u još šest bosanskih opština. Na tu presudu žalbu su uložile i odbrana i optužba.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG