Linkovi

Magazin Rolling Stone optužen za glamurizaciju terorizma


Američki magazin Rolling Stone se našao pod vatrom kritika nakon što je na naslovnoj trani objavio fotografiju osumnjičenika za bombaški napad u Bostonu,Dzhokhara Tsarnaeva. Fotografija prikazuje mladog Tsarnaeva prelijepog lica, velikih, sanjivih očiju i duge loknave kose, a ispod je napisana riječ Bombaš. Fotografija je izazvala optužbe da Rolling Stone glamurizira terorizam, a fotografija je odmah uporedjena sa sličnima zvijezda poput Jim Morrisona, i Boba Dylana.

Peter Brown, ujak jedne od žrtava bostonskog napada je izjavio:

Htjeli su pokazati ovog dječaka? Pa zašto ga nisu pokazali u narandžastom robijaškom odijelu, s lisicvama na rukama, kada se pojavio u sudnici s lukavim osmjehom. A ne da ga pokazuju kao 18 godišnjeg momka koji svira u nekom bandu. neka ga pokažu onakvim kakav i što jeste!

Magazine je sinoć kasno izdao saopćenje braneći svoju odluku da upotrijebi baš tu fotografiju Tsarnaeva, dodajući da ona pripada uz vrlo ozbiljan i misaon članak , u kslopu njihovih političkih i kulturnih praćenja dogadjaja iz cijelog svijeta. medjtuim, mnoge prodavnice novina su odbile da prodaju ovaj primjerak Rolling Stone-a.

Magazin je takodjer saopćio da je odabrao tu fotografiju kako bi promovirao temeljitu priču o životu koji je Tsarnaev vodio do bombaških napada 15. aprila.

Primjerak Rolling Stone-a se počinje prodavati u petak.
XS
SM
MD
LG