Linkovi

Dzokhar Tsarnaev dobio smrtnu kaznu


Porota na bostonskom sudu je osudila 21 godišnjeg teroristu Dhokara Tsarnaeva na smrt.

Tsarnaevu, koji je sa starijim bratom Tamerlanom izvršio bombaški napad tijekom maratona u Bostonu 15. aprila 2013. godine, je dodijeljena smrtna presuda nakon što je porota raspravljala 14 sati u toku 3 dana. Porota , koja se sastojala od 7 muškaraca i pet žena, je odlučila jednoglasno da Tsarnaev mora dobiti smrtnu, s obzirom na zločin koji je počinjen i dokazan, u kojem su tri osobe ubijene, a 264-oro ranjeno.

Specijalni izvještač Glasa Amerike iz sudnice, Fatima Tlisova , jjavlja da su neki od porotnika plakali nakon što je pročitana odluka Tsarnaevu koji je sjedio pognute glave.

U saopćenju koje je pročitano nakon presude, američka ministrica obrane Loretta Lynch , je optužila Tsarnaeva za da hladnokrvno i okrutno počinio teroristički napad. Nikakva kazna neće utješiti one koji su izgubili svoje najmilije, niti one koji su ostali bez dijelova tijela, kazala je Lynch i zaključila da je kazna odgovarajuća za zločin koji je počinjen.


Tsarnaev je pršlog mjeseca proglašen krivim po svih 30 tačaka optužnice, od kojih sedam po sebi nosi mogućnost dodjele smrtne kazne.

XS
SM
MD
LG