Linkovi

Ubrzan rast na tržištu rada, stopa nezaposlenosti pala na 5,8 posto


Oglas za zapošljavanje ispred restorana u mjestu Chagrin Falls, Ohio. (Foto: AP/Tony Dejak)
Oglas za zapošljavanje ispred restorana u mjestu Chagrin Falls, Ohio. (Foto: AP/Tony Dejak)

U Sjedinjenim Državama je u maju povećano zapošljavanje dok se zbog smirivanja pandemije, dijelom i zbog vakcinacije, veći broj ljudi vraća na tržište rada.

To je, kako ocjenjuje agencija Reuters, znak da je oporavak ekonomije od recesije izazvane Covidom-19 i dalje na pravom putu.

Broj radnih mjesta se prošlog mjeseca povećao za 559.000, saopštio je u petak Sekretarijat za rad u izvještaju o zapošljavanju koji ekonomisti pomno prate. Neznatno su revidirani i podaci za april. Saopšteno je da je dodato 278.000 poslova umjesto 266.000 koliko je prvobitno navedeno.

Ekonomisti, s kojima je Reuters razgovarao, očekivali su da će u maju biti otvoreno 650.000 radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti pala je na 5,8 posto sa 6,1 procenat u aprilu.

Početni izvještaj o broju otvorenih radnih mjesta u aprilu, koji je bio znatno ispod očekivanja ekonomista, zabrinuo je pojedine eksperte i investitore koji su strahovali da ekonomski rast stagnira u trenutku dok inflacija raste.

Podsticaj za ekonomiju su poboljšanje javnog zdravlja i ogromni fiskalni paket pomoći. Najmanje polovina američke populacije u potpunosti je vakcinisana protiv Covida-19, prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To je omogućilo lokalnim vlastima širom zemlje da ukinu restrikcije koje su gotovo paralisale ekonomiju na početku pandemije. Međutim, otvaranje ekonomije komplikuje situaciju na tržištu rada.

Zapošljavanje je ograničeno zbog nedovoljnog broja radnika što je, kako se ocjenjuje, posljedica problema kada je riječ o staranju o djeci, izdašne pomoći za nezaposlene i prisutnih strahovanja zbog Covida-19. Trenutno se traži rekordnih 8,1 milion radnika.

Milioni radnika, uglavnom žene, i dalje ostaju kod kuće zato što većina školskih okruga još nije vratila đake u učionice pet dana nedjeljno.

Uprkos tome što je lako doći do vakcina, pojedini dijelovi populacije i dalje oklijevaju da je prime što, kako smatraju pojedini eksperti, obeshrabruje neke ljude da se vrate na posao.

Na zapošljavanje utiče i vladina pomoć, uključujući i nedjeljnu isplatu 300 dolara nezaposlenima. Republikanski guverneri u 25 saveznih država od naredne subote ukidaju tu nadokanadu i druge programe za nezaposlene, koje finansira federalna vlada.

U tim državama živi više od 40 posto američke radne snage. Dodatna pomoć za nezaposlene ističe širom zemlje krajem septembra i to će uz povećanje broja vakcinisanih i otvaranje škola na jesen, kako se očekuje, ublažiti nedostatak radnika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG