Linkovi

Trumpu vraćen nalog na Facebooku i Instagramu


Kompanija Meta ponovo je omogućila bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu pristup platformama u njenom vlasništvu - Facebooku i Instagramu - potvrdio je portparol Mete Sndy Stone, a prenosi agencija Reuters.

Trumpov nalog na tim društvenim mrežama suspendovan je na dvije godine poslije smrtonosnih nemira u američkom Kongresu 6. januara 2021. godine. Trump se optužuje da je širenjem neistinitih tvrdnji o izbornoj krađi podstakao svoje pristalice da upadnu u američki Capitol.

Meta je u januaru saopštila da će ukinuti suspenziju Trumpovih naloga "u narednim sedmicama" i uvesti veće kazne - suspenziju od mjesec dana do dvije godine - ako bivši predsjednik ponovo prekrši propise te kompanije kada je riječ o sadržaju.

Trump sada ima ponovo pristup ključnim platformama za obraćanje biračima i prikupljanje političkih donacija uoči predsjedničkih izbora naredne godine za koje se kandidovao.

Bivšeg predsjednika, koji se uglavnom oglašava na svojoj društvenoj mreži (Truth Social), na Instagramu prati 23 miliona ljudi, a Facebooku 34.

Novi vlasnik Twittera, milijarder Elon Musk, vratio mu je i nalog na toj društvenoj mreži.

XS
SM
MD
LG