Linkovi

Trumpova organizacija i njen finansijski direktor negirali krivicu za poreska krivična djela


Arhiv - Finansijski direktor Trumpove organizacije Allen Weisselberg i bivši predsjednik Donald Trump (Foto: Reuters/Carlo Allegri)
Arhiv - Finansijski direktor Trumpove organizacije Allen Weisselberg i bivši predsjednik Donald Trump (Foto: Reuters/Carlo Allegri)

Trumpova organizacija i njen dugogodišnji finansijski direktor izjasnili su se da nisu krivi po optužbama za poreska krivična djela koje su rezultat dvogodišnje istrage kompanije bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa koju vode vlasti u New Yorku.

Prema optužnici, podnesenoj u srijedu i objavljenoj u četvrtak, Allen Weisselberg i Trumpova kompanija su od 2005. do ove godine prevarili federalne, državne i lokalne poreske službe davanjem povlastica direktorima "van zvaničnih kanala", što im je omogućilo da utaje porez.

Weisselberg, koji je radio za Trumpa 48 godina, izbjegao je plaćanje poreza na više od 1,7 miliona dolara prihoda, uključujući i troškove za kiriju, školarinu i rate za automobil, navodi se u optužnici od 15 tačaka.

Optužbe obuhvataju i poresku prevaru i falsifikovanje poslovnih dokumenata.

"Riječ je o 15. godišnjoj šemi za poresku prevaru koja obuhvata isplate koje nisu uknjižene. Orkestrirali su je vodeći direktori koji su, uz kompaniju, imali finansijsku korist od toga, dobijanjem tajnih povišica na uštrb državnih i federalnih poreskih obveznika", rekao je tužilac Carey Dunne.

Weisselberg, Trumpov dugogodišnji poslovni saradnik, predao se njujorškim vlastima u četvrtak ujutro prije izjašnjavanja o krivici. Oslobođen je bez kaucije, ali mora da preda pasoš.

Alan Futerfas, advokat Trumpove organizacije, rekao je novinarima da je kompanija "optimistična" da optužnica neće nanijeti značajnu štetu njenom poslovanju.

"Da je ime kompanije bilo drugačije, mislim da ne bi bilo ovih optužbi", rekao je Futerfas.

Trumpova organizacija je prethodno optužila okružnog tužioca da koristi Weisselberg kao piona "u nemilosrdnom pokušaju da naškodi bivšem predsjedniku".

"Okružni tužilac pokreće krivični proces zbog povlastica zaposlenima koji ni Poreska služba niti bilo koji drugi okružni tužilac ne bi ni pomislili da pokrenu.To nije pravda, već politika", naveo je portparol kompanije.

Tužilac je međutim poručio da politika nije uticala na odluku da se podigne optužnica.

Ove nedjelje se ne očekuje podizanje optužnice protiv samog Trumpa, mada su tužioci saopštili da se nastavlja istraga njegove kompanije, rekao je Trumpov advokat Ronald Fischetti.

Bivši predsjednik je odbacio optužbe protiv svoje kompanije, a istragu je nazvao "lovom na vještice" politički motivisanih tužioca. Vance je demokrata.

Očekuje se da će optužbe biti povezane sa pitanjem da li su Weisselberg​ i drugi direktori dobijali povlastice, kao što su besplatni stanovi i automobili, a da ih nisu prijavljivali poreskoj službi, saopštili su neimenovani izvori na koje se poziva Reuters.

Kancelarija okružnog tužioca Manhattana takođe sarađuje sa glavnom tužiteljicom New Yorka Letitiom James​.

Fischetti je u ponedjeljak rekao da su tužioci sugerisali da će optužnice biti povezane sa porezima i određenim povlasticama.

"To će biti njihov prvi udarac", naglasio je on.

Mary Mulligan​, advokatica Weisselberga, odbila je da komentariše optužbe. Trump je u saopštenju u ponedjeljak optužio tužioce da su pristrasni i ustvrdio da potezi njegove kompanije ne predstavljaju krivično djelo.

Ovaj slučaj, kako ocjenjuje Reuters, mogao bi da iskomplikuju Trumpovu političku budućnost dok razmatra moguću ponovnu kandidaturu za predsjednika 2024. godine.

Trumpova organizacija, ukoliko bude proglašena krivom, mogla bi da se suoči sa novčanim i drugim kaznama.

Podizanjem optužnice mogao bi da se poveća pritisak na Weisselberga da sarađuje sa tužiocima, što je on do sada odbijao da uradi. Weisselbergova saradnja mogla bi da bude ključna za bilo koji budući slučaj protiv njegovog dugogodišnjeg šefa.

Trumpova organizacija, porodični biznis, ima hotele, terene za golf i ljetovališta širom svijeta i optužnica bi mogla da podrije odnose kompanije sa bankama i poslovnim partnerima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG