Linkovi

Trumpov veto na rezoluciju o Jemenu


An aid worker searches the wreckage at the scene of an air strike that hit a gas station near a hospital in Kutaf district of the northwestern province of Saada, Yemen, March 28, 2019. REUTERS/Naif Rahma

Predsjednik SAD Donald Trump stavio je veto na kongresnu rezoluciju o obustavljanju američke vojne pomoći Saudijskoj Arabiji u ratu u Jemenu.

To je drugi put da je Trump upotrijebio svoje pravo veta. Takav potez se očekivao, a rezolucija nema dovoljnu podršku u Kongresu da bi veto bio zaobiđen.

Donijeta rezoluzija Kongresa se zasnivala na do sada nekorišćenoj Rezoluciji o ratnim ovlašćenjima iz 1973., namijenjenoj ograničenju ovlašćenja predsjednika SAD da vodi ratove u inostranstvu bez saglasnosti Kongresa.

Usvajanjem rezolucije o Jemenu Kongres je pokazao volju da ponovo uspostavi svoja ovlašćenja u odlukama o učešću u ratovima nakon što po tom pitanju decenijama nije pravio probleme predsjednicima iz obje stranke.

Trump je u obrazloženju veta rezoluciju nazvao "nepotrebnim, opasnim pokušajem slabljenja njegovih ustavnih ovlašćenja" i rekao da ona ugrožava živote američkih građana i vojnika.

Kongresmeni su sve zabrinutiji zbog Trumpovih bliskih odnosa sa Saudijskom Arabijom uslijed pokušaja da dodatno izoluje Iran, navodi agencija AP.

XS
SM
MD
LG