Linkovi

Izvještaj kongresnog odbora: Trumpov hotel izgubio 70 miliona dolara za vrijeme njegovog mandata


Ulaz u Trumpov hotel u Washingtonu.
Ulaz u Trumpov hotel u Washingtonu.

Hotel bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa u Washingtonu izgubio je skoro 70 miliona dolara u poslovanju dok je Trump bio predsjednik, pokazao je izvještaj kongresnog Odbora za nadzor i reformu, koji kontrolišu demokrate.

U Trumpov hotel su, za vrijeme dok je bio predsjednik, dolazili gosti iz inostranstva i državnici koji su se sastajali sa njim u Bijeloj kući. Hotel je inače historijska zgrada u centru Washingtonu koju Trump iznajmljuje od federalne vlade.

Prema riječima demokrata u kongresnom odboru, Trump je prijavio da je od hotela zaradio više od 150 miliona dolara dok je bio na vlasti, a zapravo je izgubio 70 miliona.

Od stranih vlada, odnosno 7.400 noćenja gostiju iz inostranstva, zaradio je 3,7 miliona dolara - što pokreće pitanja o sukobu interesa jer ustav zabranjuje predsjedniku da prima novac ili poklone od stranih zvaničnika.

Trumpovi advokati tvrde da nema sukoba interesa i da je sve bilo u skladu sa zakonom.

Portparolka Trumpove organizacije Kimberly Benza​ rekla je da je izvještaj odbora netačan, ali nije rekla tačno šta.

"Izvještaj je kontinuirano političko maltretiranje u očajničkom pokušaju da se pogrešno informišu građani i blate Trump i njegova agenda".

Kongresni odbor je zaključio i da je Trump provlačio svoj novac kroz druge poslove, što je nadležnim organima otežavalo da primjene zabrane koje se odnose na profit od hotela.

Odbor je takođe istakao da je Trump krio dugove kada je iznajmljivao zgradu hotela 2011, kao i da Deutsche banci nije prijavio dugove kada je tražio kredit za renoviranje hotela. Banka je Trumpu dozvolila da glavnicu od 170 miliona dolara počne da plaća odloženo.

Portparol Deutsche banke je izvještaj također ocijenio netačnim.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG