Linkovi

Trumpa u Britaniji očekuju ceremonije i protesti


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Predsjednik Donald Trump će 3. juna doputovati u zvaničnu posjetu Velikoj Britaniji na poziv engleske kraljice Elizabete II.

Prisustvovaće obilježavanju 75. godišnjice iskrcavanja američkih snaga u Normandiji u Drugom svjetskom ratu, poznatog kao Dan D. Bijela kuća navodi da će ova posjeta potvrditi “postojani specijalni odnos” između dvije zemlje. Međutim, kako izvještava novinarka Glasa Amerike Patsy Widakuswaram pored pompe, posjeta će biti obilježena i protestima.

Predsjednik Donald Trump i prva dama Melania sastaće se sa Kraljicom Elizabetom II 3. juna tokom državne posjete, poslije prošlogodišnjeg susreta američkog predsjednika i Kraljice tokom Trumpove radne posjete Britaniji.

Predsjednik Trump i britanska kraljica Elizabeta II pored počasne garde, 14. jula 2019.
Predsjednik Trump i britanska kraljica Elizabeta II pored počasne garde, 14. jula 2019.

Državna posjeta uključuje više ceremonija a zemlja domaćin plaća troškove. Poziv je upućen pošto je Trump preuzeo položaj, ali je odložen iz više razloga uključujući bezbjednost.

“Posjeta je u više navrata zakazivana i otkazivana. Ogromna kontroverza okružuje državnu posjetu Donalda Trumpa”, primećuje Charles Kupchan​ iz Savjeta za odnose sa inostranstvom.

75 godina pošto su savezničke trupe protjerale njemačke snage iz Francuske Trump će prisustvovati komemoraciji dana iskrcavanja u Portsmouthu u Britaniji, i u Normandiji u Francuskoj.

Predsjednik će prisustvovati državnom banketu u Bakingemskoj palati i održati bilateralni sastanak sa premijerkom Theresom May koja će napustiti položaj dva dana po Trumpovom odlasku, zbog neuspjeha da postigne sporazum o izlasku Britanije iz Evropske unije.

“Očekujem da će on govoriti veoma pohvalno o May u javnim nastupima sa njom i poželjeti joj sve najbolje. Međutim, ne vjerujem da postoji velika dubina u tom odnosu. Ne mislim da njih dvoje isto gledaju na stvari niti da imaju jaku ličnu vezu”, primjećuje Jacob Parakilas​ iz Chatham Housea.

Nekoliko dana prije polaska, Trump je rekao da bi mogao da se sastane sa Borisom Johnsonom i Nigelom Farageom, političarima koji se zalažu za Brexit, dok Johnson nastoji da na položaju zamijeni May.

“Nije na meni da podržavam ljude. Međutim, imam puno poštovanja za njih dvojicu", kazao je Trump.

Trymp i May bi i dalje mogli da razgovaraju o važnim pitanjima vezanim za američko-britanske odnose, uključujući pregovore o budućem trgovinskom sporazumu i kako se suočiti sa Iranom i Kinom.

“Posebno o pitanju Huaweija, ali isto tako šire o kineskim investicijama, gdje su Sjedinjene Države zauzele tvrđi pristup nego Velika Britanija, i pitanju konfrontacije sa Iranom, za koju su Sjedinjene Države pod Trumpom daleko više zainteresovane nego bilo Britanija ili Francuska”, ističe Jacob Parakilas, analitičar Chatham Housea.

Protest zbog posjete američkog predsjednika Britaniji, 13. jula 2018.
Protest zbog posjete američkog predsjednika Britaniji, 13. jula 2018.

Prošle godine više od 100.000 ljudi je protestovalo u Londonu i na drugim mjestima u Britaniji. Ove godine organizatori navode da očekuju sličan broj ljudi, koji će protestovati protiv Trumpove politike, uključujući imigraciju i klimatske promene.

XS
SM
MD
LG