Linkovi

Da li će Trump imati prijateljski odnos sa američkom obavještajnom zajednicom?


Novoizabrani predsjednik Donald Trump odbija zaključke američkih obavještajnih agencija da je Rusija nastojala utjecati na prošlomjesečne predsjedničke izbore upadom u američke političke stranke i selektivno objavljujući ukradene podatke. Kako izvještava Michael Bowman, u Washingtonu se sve više u pitanje dovodi odnos kojeg će novi glavnokomandujući imati sa državnom obavještajnom zajednicom.

Dok se priprema za dan inauguracije, Donald Trump ne može sakriti prezir u pogledu kontroverzi vezanih za ruske cyber aktivnosti.

Ne vjerujem u to. Oni nemaju pojma da li se radi o Rusiji, Kini ili nekom pojedincu. To je mogao biti neko ko je negdje sjedio u svom krevetu i izvodio cyber napade, rekao je Trump.

Odlazeća adminstracija međutim ne popušta i predsjednik Obama je naredio temeljitu istragu ruskih upada prije nego on napusti položaj.

Naša obavještajna zajednica je utvrdila da je došlo do zlonamjernih cyber aktivnosti čiji je cilj bilo umiješati se u naše izbore. Obavještajna zajednica je jasno stavila do znanja da je to bila aktivnost koju su naredili najviši nivoi u ruskoj vladi, rekao je Eric Schultz, glasnogovornik Bijele kuće.

Trumpov tranzicioni tim je za metu uzeo američku obavještajnu zajednicu, rekavši da su to isti ljudi koji su svojevremeno rekli da je Sadam Husein imao oružje za masovno uništenje. Osoba koju je Trump izabrao za šefa kabineta kaže da demokrate nastoje pronaći žrtveno jagnje nakon prošlomjesečnog poraza na biralištima.

Rusi nisu Hillary Clinton rekli da ignorira Wisconsin i Michigan. Ona je izgubila izbore zbog svojih loših ideja, rekao je Reince Priebus, predsjedatelj republikanskog državnog odbora.

Na Capitol hillu dolazi do dvostranačkih poziva za punom odgovornosti u pogledu ruskog miješanja.

To je vrsta rata. Vladimit Putin je lopov i svađalica i ima prijatelje u svijetu sa kojima mi ne želimo biti prijatelji i on se mora držati odgovornim za pokušaje da utječe na naše izbore, rekla je demokratska senatorica Claire McCaskill.

Trebamo znati šta se desilo i kako da se branimo. Bez sumnje postoji kontinuirana prijetnja iz različtih izvora širom svijeta, rekao je republikanski senator Rand Paul.

Osim pitanja ruskih hakerskih upada, Trump je za Fox news rekao da planira pristati da sluša obavještajne izvještaje onda kada mu budu potrebni.

Ja sam pametan, izjavio je Trump.

Propuštanje dnevnih povjerljivih obavještajnih izvještaja znači raskidanje sa decenijama dugom tradicijom u Bijeloj kući, što je još jedan način na kojeg će, kako se čini, nekonvencionalni političar biti i najnekonvencionalniji predsjednik.

XS
SM
MD
LG