Linkovi

Trump zatvara fondaciju poslije optužbi za zloupotrebu


Kopija čeka fondacije Donalda Trumpa isplaćene drugoj humanitarnoj organizaciji.
Kopija čeka fondacije Donalda Trumpa isplaćene drugoj humanitarnoj organizaciji.

Predsjednik Donald Trump pristao je da raspusti svoju dobrotovornu fondaciju pošto je sekretarica za pravosuđe države New York Barbara Underwood pokrenula sudski proces optuživši Trumpa da je zloupotrijebio sredstva fondacije za svoju predsjedničku kampanju 2016. i poslovne operacije.

Underwood, inače demokrata, saopštila je da je Trumpova fondacija praktično služila kao čekovna knjižica za njegove poslovne i političke interese.

Ona je dodala da će u roku od 30 dana sredstva fondacije biti raspodijeljena drugim dobrotvornim organizacijama po njenom izboru. Međutim, raspuštanje fondacije neće obustaviti sudski proces protiv nje.

U tužbi se zahtjeva i nadoknada štete u iznosu od 2,8 miliona dolara, kao i dodatne kazne i zabrana Trumpovoj odrasloj djeci da služe kao članovi upravnih odbora bilo koje neprofine organizacije u državi New York.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG