Linkovi

Trump zahtijeva od New York Timesa da otkrije ko je anonimni kritičar Bijele kuće


Predsednik SAD prilazi predstavnicima medija kako bi saslušao pitanja o anonimnom uvodnniku Njujork tajmsa, nakon što se sastao sa šerifima iz svih krajeva SAD u Istočnoj sobi, u Beloj kući u Vašingtonu, 5. septembra 2018.
Predsednik SAD prilazi predstavnicima medija kako bi saslušao pitanja o anonimnom uvodnniku Njujork tajmsa, nakon što se sastao sa šerifima iz svih krajeva SAD u Istočnoj sobi, u Beloj kući u Vašingtonu, 5. septembra 2018.

Predsjednik Donald Trump zahtjevao je u tweetu od srijede uveče da New York Times odmah otkrije ko je anonimni zvaničnik administracije, kako bi mu se sudilo.

Taj zahtjev stigao je malo nakon što je Trump na Twitteru objavio poruku sačinjenu od jedne riječi: "IZDAJA?"

Predsjednik i Bijela kuća ljutito su reagovali na mišljenje objavljeno u Timesu, koje je napisala osoba - predstavljena kao viši zvaničnik Trumpove administracije - koja je ustvrdila da predsjednikovi najgori impulsi često osujećuju njegovi sopstveni saradnici.

Trump, upitan o članku nakon večernjeg događaja u Istočnoj sobi, nazvao ga je "kukavičkim" i započeo dugu kritiku novina.

"Oni ne vole Donalda Trumpa i ja ne volim njih zato što su vrlo nemoralni ljudi", rekao je predsjednik novinarima.

"Neuspjeli" saradnik

On je kritikovao pisca mišljenja u novinama kao nekoga "ko je vjerovatno neuspio i ko je vjerovatno ovdje zbog sasvim pogrešnih razloga".

Trump je okončao svoje veče na Twitteru izjavivši: "Ja isušujem močvaru i močvara pokušava da uzvrati. Ne brinite, mi ćemo pobijediti!"

Autor je nazvao Trumpa "nemoralnim" kao i "generalno anti-trgovinski i anti-demokratski (nastrojenim)".

"Na sastancima on skreće sa tema i skreće sa šina učestalo bijesneći, a njegova impulsivnost rezultira 'polupečenim', loše informisanim i povremeno nemarnim odukama koje moraju da budu povučene", piše u članku.

Autor, rekavši da bi "to moglo da bude nazvano ohrabrenjem u haotičnoj eri", želio je da Amerikanci znaju da "postoje odrasle osobe u sobi".

Jedno iznenađujuće otkriće u komentaru tiče se "ranih najava" o pozivanju na 25. amandman, da "niko ne želi da prenagli sa ustavnom krizom. Prema tome, radićemo ono što možemo da usmjerimo administraciju u pravom smjeru dok - na jedan ili drugi način - ne bude gotovo".

25. amandman Ustava SAD predviđa mjere po kojima se može smijeniti predsjednik države.

Arhiva - Pres sekretarica Bijele kuće Sarah Sanders
Arhiva - Pres sekretarica Bijele kuće Sarah Sanders

Malo nakon Trumpovih nepripremljenih opaski, pres sekretarica Bijele kuće, Sarah Sanders, izdala je saopštenje nazivajući članak "patetičnim, nemarnim i sebičnim" i opisala tu akciju kao "novo dno takozvanih novina".

Sandersova je rekla da bi Times trebalo da objavi izvinjenje, nazivajući objavljeni članak "još jednim primjerom orkestriranih napora liberalnih medija da se diskredituje predsjednik".

Govoreći o anonimnom autoru, pres sekretarica optužila je tu osobu jer "ne stavlja zemlju na prvo mjesto, već sebe i svoj ego, ispred želje američkog naroda. Ta kukavica trebalo bi da učini pravu stvar i podnese ostavku".

Podrška republikanskoj agendi

U članku se ne kritikuje u potpunosti Trumpovo predsjednikovanje, što je podiglo spekulacije u glavnom gradu da je autor neko ko generalno podržava plan republikanske administracije.

"Postoje svjetle tačke koje gotovo neprekidno negativno pokrivanje rada administracije ne uspjeva da zabilleži: efektivna deregulacija, historijska poreska reforma, snažnija vojska i drugo", napisao je autor.

U članku se pominje anegdota koju je u utorak objavljena u knjizi Strah reportera Boba Woodwarda, u kojoj se navodi da je Trumpov lični saradnik ukrao važna dokumenta sa njegovog stola.

Trump je u srijedu više puta označio knjigu kao "fikciju".

XS
SM
MD
LG