Linkovi

SAD: Na Capitol Hillu užurbano.....


Neizvjesno je da li će sve nominacije biti potvrđene do trenutka kada Donald Trump preuzme Bijelu kuću.

U naredni petak Donald Trump će dati zakletvu i u Bijelu kuću ući kao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. U jeku priprema za inauguraciju, u Senatu, u kojem su Republikanci u minimalnoj biće nastavljen proces potvrđivanja kandidata koje je Trump nominirao za najznačajnije funkcije u federalnoj vladi koju će predvoditi nakon preuzimanja predsjedničkih obaveza i odgovornosti.

Neizvjesno je da li će sve nominacije biti potvrđene do trenutka kada preuzme Bijelu kuću. Više senatora, Republikanaca, uveliko je rezervirano prema nominiciji Rexa Tillersona za državnog sekretara. Jedan od njih je i senator Marco Rubio. Tokom saslušanja zabilježen je kraći dijalog njih dvojice:

"Vjerujete li je da su Vladimir Putin i njegovi istomišljenici odgovorni za smrt mnogih disidenata, novinara i političkih oponenata."

"Nemam dovoljno informacija za takvu tvrdnju."

"To nije naka tajna. Ti su ljudi mrtvi."

Republikanci u senatskom Odboru za spoljne poslove imaju samo jednog senatora više. Uz očekivanje da će svi Demokrati biti protiv Tillersonovog imenovanja, njegova nominacija bila bi blokirana, ako samo jedan Republikanac bude protiv. Senator Rubio ističe:

"Ako hoćemo da imamo snažno moralno uporište u našoj spoljnoj politici, moramo biti jasni i određeni. I ja sam spreman da uradim ono što je pravo. Ne analiziram to sa stranačkog stanovišta."

I neke druge kandidature su pod upitnikom. Brojni Demokrati najavilisu da će oponirati potvrđivanju Jeffa Sessionsa kao kandidata za ministra pravosuđa. Senatorica Tammy Duckworth, Demokrata, kaže:

"Ako nominacija senatora Jeff Sessionsa buđe potvrđena, biću duboko zabrinuta što će se dešavati osobama sa invaliditetom, sa onima drugačijeg rasnog porijekla, sa osobama drugačije seksualne orijentacije."

Ako svi Republikanci glasaju za Sessionsa, njegova kandidatura biće potvrđena. Senator Chuck Grassley, Republikanac, nema dilema:

"Senator Sessions je čovjek od integriteta i časti, posvećen pravednoj i poštenoj primjeni zakona."

Neke nominacije biće povrđene obostranom, međustranačkom saglasnošću. Jedna od tih nominacija je umirovljenog general Jamesa Mattisa za ministra odbrane. Novi vjerojatni čelnik Pentagona ističe:

"Smanjuje se opseg mogućnost i oblasti u kojima možemo da sarađujemo, a raste broj oblasti u kojima ćemo morati da se suočimo sa Rusijom."

Slično se očekuje i sa potvrđivanjem kandidature za čelnika Centralne obavještajne agencije, kongresmena Mika Pompea, nominiran za direktora CIA-e. On o, posljednjih dana, krupnoj temi kaže:

"Uveliko je jasno to što se sada događa, jasna je umiješanost Rusije u hakerske upade i krađu imformacija, i to ima odraza na američku demokratiju."

Pripremajući se za ulazak u Bijelu kuću, Donald Trump je uvjeren u kvalitet tima koji predlaže:

"Trebamo uspješne ljude. A oni su uspješni, u cjelini govoreći, jer su pametni. Vrlo sam ponosan na moj budući kabinet i mislim da će taj kabinet raditi vrlo dobro."

U Senatu će narednih dana biti dosta glasanja o potvrđivanju nominiranih. Istovremeno, ispred kongresnog zdanja na Capitol Hillu biće kompletiran ambijent za svečanu inauguraciju novog američkog predsjednika.

SAD: Na Capitol Hillu užurbano.....
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

XS
SM
MD
LG