Linkovi

SAD: Što će Trump biti kada uđe u Bijelu kuću…..?


Donald Trump, za sada, u svom starom uredu u Trump Tower u New Yorku
Donald Trump, za sada, u svom starom uredu u Trump Tower u New Yorku

Istovremeno sa anti-Trump prosvjedima, vidljivo je u nezadovoljstvo prvim Trumpovim odlukama o najbližim saradnicima.

Za dva mjeseca, i koji dan više, Donald Trump će biti inauguriran u 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Jedan od njegovih najtežih izazova kada uđe u Bijelu kuću biće ostvarivanje ravnoteže između preizbornih obećanja kojima je privukao glasače i koraka koje mora poduzeti da zemlju koju će predvoditi izvuče iz podjela izazavnih i njegovom osobnom predizbornom i izbornom kampanjom.

Nakon zapanjujuće pobjeda, neočekivane i za mnoge njegove simpatizere, Donald Trump je u pobjedničkom govoru istakao:

"Reći ću da je vrijeme za sve nas budemo zajedno, da budemo jedinstveni."

Pobjedničko slavlje umanjeno je brojnim prosvjedima, od Kalifornije na zapadu, do New Yorka, Trumpovog grada, na istoku Sjedinjenih Država. Osim prosvjeda, došlo je i do brojnih incidenata i provikacija usmjerenih na pripadnike manjina i muslimane.

O tome je Trump u intervjuu za emisiju "60 minuta" televizijske mreže CBS rekao:

"Žalim kada to čujem i, ako to pomaže, kažem stanite."

Liječenje političkih podjela je takođe i velika briga aktualnog američkog predsjednika Baracka Obame:

"Izuzetno je bitno pokušati odaslati ujedinjavajuće signale i doprijeti do manjinskih kategorija, Amerikanki i svih drugih zabrinutih tokom i suštinom izborne kampanje."

Istovremeno sa anti-Trump prosvjedima, vidljivo je i nezadovoljstvo prvim njegovim odlukama o najbližim saradnicima. Reince Priebus, čelnik Nacionalnog odbora Republikanske stranke, trebalo bi da bude šef Trumpovog kabineta. Stephen Bannon, kontroverzni novinar i izraziti desničar, trebalo bi da bude Trumpov glavni politički savjetnik.

Što očekivati u nastavku procesa formiranje nove američke administracije?

John Fortier, analitičar Centra za dvostranačku politiku, ističe:

"Proces popunjavanja ključnih pozicija u vladi je krupan korak. Trump, kao kandidat izvan uobičajenog političkog establišmenta nema tradicionalnih veza i odnosa sa ljudima sa kojima bi trebalo da ih ima."

Trumpova stvarna sposobnost da podstakne i ohrabri nacionalno ujedinjavanje morala bi biti mnogo veća od njegove retoričnosti, ocjenjuje Molly Reynolds, analitičarka instituta Brookings, i dodaje:

"Imamo predodžbu Donalda Trumpa tokom izborne kampanje. Sada imamo verziju manje kontroverznog, smirenijeg Trumpa. Pitanje je da li je, i koliko je, postizborni Trump drugačiji od onog kojeg smo gledali tokom kampanje i šta će on biti kada uđe u Bijelu kuću. To, jednostavno, ne znamo."

SAD: Što će Trump biti kada uđe u Bijelu kuću…..?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Donald Trump će narednih dana, brže ili sporije, saopštavati imena članova njegovog kabineta. Ličnosti koje bude odabirao jasnije će ukazivati na ono što će, kao predsjednik, željeti i imati namjeru da ostvari.

XS
SM
MD
LG