Linkovi

Pitanje na koje niko ne zna odgovor: Ko će platiti izgradnju zida između SAD i Meksika?


A
A

Predsjednik Donald Trump dokazuje da je istinito obećanje koje je davao tokom kampanje, da će odmah prioniti na posao čim preuzme položaj. Tokom prve sedmice u Bijeloj kući, potpisao je nekoliko izvršnih naredbi, među kojima je I izgradnja zida na američko meksičkoj granici. Meksikanci I mnogi Amerikanci osuđuju takvu skupu izgradnju, I dok neki kažu da je to sramotno, drugi tvrde da će zid imati važnu ulogu u jačanju američke sigurnosti.

Prosvjednici su dočekali predsjednika Trumpa po jučerašnjem dolasku u Filadelfiju gdje se obratio republikanskim političarima.

Više puta sam rekao da američki narod neće platiti za zid I to sam naglasio meksičkoj vladi.

Ta Trumpova izjava je došla nakon što je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto odlučno odbio bilo kakve nagovještaje da bi Meksiko platio za izgradnju zida. Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer je rekao da bi se izgradnja zida mogla financirati nametanjem poreza na uvoz strane robe.

Porez na uvoz iz zemalja kao što je Meksiko sa kojim imamo ogroman trgovinski deficit, to bi bila osnova financiranja.

Susret između američkog I meksičkog predsjednika planiran za sljedeću sedmicu je otkazan upravo zbog tog pitanja. Ali vodeći republikanski kongresmeni kažu da će podržati izgradnju zida.

Krećemo se naprijed, govorimo o 12 do 15 milijardi dolara, stoga ćemo se mi pozabaviti tim pitanjem, a predsjednik se može pozabaviti sa svojim odnosom sa drugim zemljama po tom I drugim pitanjima, rekao je Mitch McConnell, lider većine u senatu.

Demokrate općenito osuđuju taj potez.

To je jedan od onih trenutaka kada će se stanovnici Njemačke prisjetiti berlinskog zida, I kada će se Sjedinjene države prisjetiti svog projekta anagažiranja Amerikanaca japanskog porijekla tokom drugog svjetskog rata, kaže Robert O Rourke, demokrata iz Texasa.

Stanovnici koji žive blizu granice su podjeljeni.

To se ne bi smjelo desiti. Zapanjen sam da to čak I prolazi.

Jedan od teksaških zemljoposjednika kaže da su se on I njegovi susjedi morali suočavati sa kriminalom kojeg su činili imigranti.

To je neko osjećanje euforije koje većina nas nije nikada imala, kaže Michael Vickers.

Neki analitičari kažu da Trump reagira na ono što mnogi Amerikanci žele.

Amerikance ponekad ubijaju oni koji su u zemlji ilegalno. To se desilo u San Franciscu, jedan Meksikanac koji je više puta bio deportiran je ubio jednu ženu po imenu Kate, kaže Andreas Akaras, iz foruma St. Andrews Freedom Forum.

Kritičari kažu da su takvi primjeri rijetki I da zid u svakom slučaju neće zaustaviti kriminalce.

XS
SM
MD
LG