Linkovi

Trump kritikovan zbog poziva na suspenziju Ustava


FILE - Former US President Donald Trump speaks at a rally to support Republican candidates ahead of midterm elections, in Dayton, Ohio, Nov. 7, 2022.
FILE - Former US President Donald Trump speaks at a rally to support Republican candidates ahead of midterm elections, in Dayton, Ohio, Nov. 7, 2022.

Bivši predsjednik Donald Trump u nedjelju se suočio s prijekorima dužnosnika obje stranke nakon što je pozvao na "ukidanje" dijelova Ustava zbog njegove laži da su izbori 2020. bili pokradeni.

Trump, koji je prošlog mjeseca objavio da se ponovno kandidira za predsjednika, iznio je to tokom vikenda na svojoj medijskoj platformi Truth Social.

"Ogromna prevara ove vrste i razmjera omogućuje ukidanje svih pravila, propisa i članaka, čak i onih koji se nalaze u Ustavu", napisao je. "Naši veliki 'Osnivači' nisu željeli i ne bi oprostili lažne izbore!"

Budući čelnik demokrata u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries opisao je u nedjelju Trumpovu izjavu kao čudnu i ekstremnu i rekao da će republikanci morati donijeti odluku hoće li nastaviti prihvaćati Trumpove antidemokratske stavove.

"Republikanci će morati razriješiti svoje probleme s bivšim predsjednikom i odlučiti hoće li se odvojiti od njega i vratiti se nekom prividu razumnosti ili će se nastaviti prikloniti ekstremizmu, ne samo Trumpu, već i trumpizmu, “ rekao je Jeffries.

Trump, koji je prvi predsjednik koji je dvaput opozvan i čiji je mandat završio tako što su njegovi pristaše nasilno upali u Kapitol u smrtonosnom pokušaju da zaustave mirnu tranziciju vlasti 6. januara 2021., suočava se s eskalacijom kaznenih istraga, uključujući nekoliko koje bi mogle dovesti do optužnice. Oni uključuju istragu povjerljivih dokumenata koje je FBI zaplijenio iz Mar-a-Laga te tekuće državne i savezne istrage povezane s naporima da se ponište rezultati predsjedničkih izbora 2020.

Upitan o Trumpovim komentarima u nedjelju, zastupnik Mike Turner iz Ohia, najviši republikanac u Odboru za obavještajna pitanja Predstavničkog doma, rekao je da se "žestoko" ne slaže i "apsolutno" osuđuje te izjave, rekavši da bi one trebale biti faktor dok republikanci odlučuju tko će voditi njihovu stranku u 2024.

"Postoji politički proces koji mora ići naprijed prije nego što itko postane favorit ili čak kandidat za stranku", rekao je. "Vjerujem da će ljudi sigurno uzeti u obzir ovakvu izjavu dok budu ocjenjivali kandidata."

Izabrani zastupnik Mike Lawler, R-New York, također se usprotivio primjedbama, rekavši da je vrijeme da se prestanemo fokusirati na "nedostatke prethodnih izbora".

"Ustav je donesen s razlogom, kako bi zaštitio prava svakog Amerikanca", rekao je Lawler. "Mislim da bi bivšem predsjedniku bilo dobro savjetovati da se usredotoči na budućnost, ako se namjerava ponovno kandidirati za predsjednika."

Trumpovi komentari uslijedili su nakon što je novi vlasnik Twittera, Elon Musk, rekao da će otkriti kako se Twitter uključio u "suzbijanje slobode govora" do izbora 2020. No dokumenti objavljeni u petak, koji su usredotočeni na zbunjeni odgovor tehnološke tvrtke na priču o Bidenovom sinu Hunteru, ne pokazuju da demokrati pokušavaju ograničiti priču.

Bijela kuća je u subotu napala Trumpa rekavši: "Ne možete voljeti Ameriku samo kad pobjeđujete."

"Američki ustav je sveti dokument koji više od 200 godina jamči da sloboda i vladavina zakona prevladavaju u našoj velikoj zemlji", rekao je glasnogovornik Andrew Bates u izjavi. "Napad na Ustav i sve što on predstavlja je anatema za dušu naše nacije."

Jeffries se pojavio u ABC-jevoj emisiji "This Week", Turner je govorio u CBS-ovoj emisiji "Face the Nation", a Lawler u CNN-ovoj emisiji "State of the Union".

XS
SM
MD
LG