Linkovi

SAD: Trump počeo proces formiranja administracije koju će predvoditi


Demokrati će se suprostaviti ostvarivanju nekih predizbornih Trumpovih obećanja, među njima deportaciji velikog broja useljenika i velikom općem smanjenju poreza

Narednih dana i Amerikanci i politički analitičari će sa pažnjom pratiti formiranje administracije sa kojom će novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump u januaru, nakon davanja predsjedničke obaveze, ući u Bijelu kuću. Do dana inauguracije je nešto više od dva mjeesca i do tada on se mora izjasnoti o ličnostima sa kojima će oforminiti narednu američku administraciju i voditi unutarnju i spoljnu politiku Sjedinjenih Država.

Tokom vikenda iz Trumpovog štaba saopšteno je da će Reince Priebus, predsjedavajući Nacionalnog odbora Republikanske stranke, biti šef predsjednikovog kabineta. Priebus bi mogao biti dobra spona između Trumpa, kao predsjednika, i rukovodstva Republikanske stranke i republikanske većine u oba doma Kongresa.

Za glavnog stratega i savjetnika Donald Trump je, kako je takođe saopšteno, odabrao Stephena Bannona, jedno vrijeme izvršnog direktora njegove izborne kampanje. Bannona analitičari ocjenjuju kao, do sada, krajnje desno orijentiranog medijskog mogula i čovjeka koji se nije sustezao političkih provokacija.

Donald Trump će, kako se procjenjuje, u svoju administraciju uključiti i političare koji su ga tokom kampanje snažno podržavali. Jedan od njih je senatora Jeff Sessions, Republikanac, kojem bi mogla biti povjerena funkcija ministra odbrane. Ako Sessions bude izbor za tu funkciju, odnos prema NATO savezu ne bi trebalo da se uveliko mijenja, je on smatra da je „NATO je vrlo bitan za Sjedinjene Države.“

Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani je mogući ministar pravosuđa. On o eventualnom mjestu u Trumpovoj administraciji kaže:

"O svemu onome što bi mi moglo biti povjereno razgovaraću sa novoizabranim predsjednikom. Volio bih biti tamo gdje me zaista treba."

O dosadašnjem toku razmatranja i već saopštenom izboru Kellyanne Conway, direktorica izborne kampanje Donalda Trumpa, kaže:

"Kabinet će biti formiran od ljudi koji su zaista kvalificirani za funkcije i koji jasno razumiju što su predsjednikovi ciljevi."

Za Conwayevu se procjenjuje da bi bila logičan izbor za glasnogovornicu Bijele kuće. O tome za sada nema nikakvih nagovještaja, a ona ističe:

"Opravdanjima više nema mjesta. Imamo predsjednika Republikanca, republikansku većinu u oba doma Kongresa, gospodin Trump ima mandat javnosti da vodi ovu zemlju i on će to i raditi."

Mada prosvjedi protiv izbora Donalda Trumpa traju u brojnim gradovima, Demokrati u Senatu i Zastupničkom domu ne isključuju mogućnost saradnje na novim predsjednikom u rješavanju nekih otvorenih pitanja.

Keith Ellison, član Zastupničkog Doma Kongresa, Demokrata, kao primjere navodi:

"Mi želimo dalji razvoj infrastrukture, potrebnni su nam saobraćajnice, kvalitetan pristup internetu, i u ruralnim i u urbanim područjima... Vidjećemo da li to Trump zaista želi."

Demokrati naglašavaju da će se žestoko suprostaviti ostvarivanju nekih predizbornih obećanja Donalda Trumpa, kao što su najave deportacije velikog broja useljenika koji nisu regulirali useljenički status, ili najvećem smanjenju poreza u američkoj povijesti....

Za sada se ne zna što će biti prvi potezi Donalda Trumpa kada preuzme predsjedničku funkciju. Kako bude tekao proces izbora čelnika naredne američke administracije, moći će pouzdanije procjenjivati i zaključivati na čemu će Donald Trump, dok bude u Bijeloj kući, insistirati.

SAD: Trump počeo proces formiranja administracije koju će predvoditi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

XS
SM
MD
LG