Linkovi

Rijad - prva stanica Trumpove prve posjete inostranstvu na funkciji predsjednika


P
P

Tokom kampanje 2016, Donald Trump se žalio na Saudijsku Arabiju. Njegova prijetnja da će zaustaviti muslimansku imigraciju I privremena zabrana na putnike iz nekih muslimanskih zemalja ga je izložila optužbama za islamofobiju. On je međutim sada izabrao Rijad kao simboličnu prvu stanicu svoje posjete inostranstvu.

Saudijska Arabija je gdje se nalaze dva najsvetija mjesta u islamu, I upravo tu ćemo početi graditi nove temelje suradnje I podrške s našim muslimanskim saveznicima kako bi se borili protiv ekstremizma, terorizma I nasilja, rekao je Trump.

Za njega je ovo šansa da razbije dosadasnji anti muslimanski imidži o sebi Trumpu će u Rijadu pripremiti veliki doček sa čak 20 tak kraljeva, emira I predsjednika muslimanskih vecinski sunitskih zemalja. Njegova poruka je: Sjedinjene države će stajati uz njih protiv onoga što smatraju neprijateljskom silom u regionu, a to je Iran.

On će podstaknuti naše arapske I muslimanske partnere da zauzmu smjele, nove korake ka promoviranju mira I da se suprotstave onima, od ISILa preko al Qaide do Irana I Assadovog režima, koji stvaraju haos I nasilje koje je uzrok tolikih patnji u cijelom muslimanskom svijetu I šire, rekao je HR McMaster, savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Organizacije za ljudska prava su kritizirale Trumpa što je ugostio autoritarne lidere kao što su egipatski predsjednik Abdel Fattah al Sissi I turski lider Recep Tayip Erdogan, koji je u Washingtonu danas. To je u oštroj suprotnosti sa stavom kojeg je imao Barack Obama, koji se distancirao od sunitskog liderstva zboh pitanja postivanja ljudskih prava.

Kada je Obama bio u Kairu, održao je veliki govor, ali zaobilazeći arapske lidere, on se obratio direktno ljudima na Srednjem istoku. Trump ima veoma drugačiji pristup. On će se obratiti liderima, onima sa kojima može direktno pregovarati, to je njegov stil, kaže Robert Satloff, izvršni direktor washingtonskog instituta za politiku na srednjem istoku.

Saudijski državljanin Ali Shihabi, stručnjak pri Arabia institutu u Washingtonu, kaže da je Trumpova poruka upravo ono što sunitski lideri žele čuti.

On tamo ide kako bi odaslao poruku da shvata da su njegovi muslimanski saveznici, američki muslimanski saveznici, prva linija odbrane u borbi protiv terorizma, što je njegov glavni prioritet. I on također shvata da, kako bi se borio protiv terorizma, mora spriječiti Iran da koristi haos na Srednjem istoku kako bi uznapredovao svoje političke ambicije, kaže Ali Shihabi.

Trump će iz Rijada otputovati u Izrael, a onda u Vatikan, završavajući tako posjetu sjedištima tri velike monoteističke religije. Nakon toga će prisustvovati NATO samitu, kao I samitu G7 prije nego se vrati u Sjedinjene države.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG