Linkovi

Očekuje se da će ekonomija, imigracija i vanjska politika biti u fokusu Trumpovog sutrašnjeg obraćanja naciji


Predsjednik Donald Trump se sutra navečer po prvi put obraća naciji u tradicionalnom govoru pred zajedničkim sazivom kongresa. Zakonodavci, kao I tv publika u svijetu, oečkuje da čuje koji će biti njegovi prioriteti na planu domaće I vanjske politike u 2018. Trump nastoji zadobiti podršku javnosti nakon kontroverzne prve godine na dužnosti tokom koje je uspio progurati poresku reformu I smanjenje poreza, ali je prva godina također donijela I brojne smetnje I kontroverze koje su dovele do istorijski niske popularnosti novog predsjednika

To je ritual američke demokracije, predsjednikovo obraćanje kongresu koje je sadržajan događaj isto koliko I tradicionalna svečanost. Trump je govorio pred zajedničkim sazivom kongresa prošle godine, ali se to nije smatralo obraćajem naciji jer se tada tek nekoliko sedmica nalazio na funkciji.

Ovdje sam večeras da iznesem poruku jedinstva I snage, I tu poruku donosim iz sveg srca, rekao je tada Trump.

Očekuje se da on ove godine naglasi snagu američke ekonomije.

Moram reći da našoj zemlji dobro ide, naša ekonomija je možda u najboljem stanju u kojem je ikada bila. Pogledajte brojke kada su u pitanju radna mjesta, pogledajte burzu sa do sada najvećim vrijednostima.

Do sada, rast ekonomije nije pomogao poboljšanju Trumpove popularnosti u javnosti. Demokrate se žale da on ne iznosi svoje prioritete na jasan način. Lider u senatu Chuck Schumer kaže:

Naši republikanski lideri ne žele ići naprijed sami, oni se pribojavaju Donalda Trumpa. Oni žele znati šta će on uraditi. Ali on im ne daje nikakva liderska uputstva, već im kaže da to sami odrade. To parališe njihov rad.

Govor je šansa za predsjednika da izgradi podršku javnosti, kaže republikanac Morton Blackwell.

Uvjeren sam da će se stvari izmijeniti kada je u pitanju rejting, mislim da će predsjednikova popularnost porasti, kaže Blackwell.

Trump se međutim suočava sa uveliko podjeljnom zemljom, kaže demokrata Jim Kessler.

Takvi govori vam daju malo vremena da se ponovo predstavite glasačima. Međutim mnogi glasači su se već odlučili kada je on u pitanju, kaže Kessler.

Istraga vezana za Rusiju i dalje okupira medije, pogotovo nakon nedavnog izvještaja da je on prošle godine bio naredio da se specijalni istražitelj Robert Muller otpusti, ali je odustao od toga kada je njegov savjetnik u Bijeloj kući zaprijetio da će podnijeti ostavku. Istraga je, kako se čini, jedno od glavnih pitanja u ovogodišnjim kongresnim izborima, kaže analitičar John Kudak.

Mullerova istraga je oblak koji stalno stoji nad glavom ove administracije I ona će postati objektiv kroz kojeg će glasači prosuđivati republikansku stranku u 2018, kaže Hudak.

Osim pitanja ekonomije, trgovine I imigracije, očekuje se da će Trump govoriti o izazovima vanjske politike, uključujući pitanje sjeverne Koreje, Irana I Afganistana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG