Linkovi

Prvi govor predsjednika Trumpa o stanju nacije: Zajedno možemo postići sve!


Govor o stanju nacije, 30. januara 2018.
Govor o stanju nacije, 30. januara 2018.

Četrdeset peti američki predsjednik Donald Trump održao je svoj zvanično prvi govor o stanju nacije, tačno 10 dana pošto je obilježio prvu godinu u Bijeloj kući.

Predsjednik Donald Trump veliku pažnju posvetio imigraciji, ali je govorio i o brojnim drugim političkim pitanjima, između ostalog o trgovini, infrastrukturi i nacionalnoj bezbjednosti.

U svom prvom obraćanju zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, koje je trajalo skoro 80 minuta, Trump je poručio da će zakonodavci u narednim nedjeljama glasati o paketu imigracionih reformi, navodeći da je njegova administracija pripremila „detaljni prijedlog, koji bi obje stranke trebalo da podrže kao pošten kompromis“.

“Prvi stub našeg plana velikodušno pruža put do državljanstva za milion i 800 hiljada ilegalnih imigranata, koje su u Ameriku doveli njihovi roditelji, kada su bili djeca. Time se pokriva skoro trostruko više ljudi nego što je to bio slučaj sa prethodnom administracijom. Prema našem planu, oni koji ispune zahtjeve koji se tiču obrazovanja i rada, a prikažu dobar moralni karakter, moći će postati punopravni građani SAD nakon perioda od 12 godina. Drugi stub ovog plana obezbjeđuje našu granicu, što podrazumijeva izgradnju velikog zida na južnoj granici, i znači da ćemo zaposliti više heroja, da očuvaju bezbjednost naših zajednica“, rekao je Trump, dodajući da želi da ukine tzv. lutriju za dobijanje zelene karte, što je program, koji, kako je rekao „nasumice poklanja zelene karte, ne uzimajući u obzir vještine, zasluge, ili bezbjednost američkog naroda“.

Trump je takođe istakao da će njegova imigraciona reforma okončati lančanu migraciju, koju aktuelni sistem omogućava, jer – kako je rekao – jedan imigrant može da dovede praktično beskonačan broj svojih bližih, a potom daljih rođaka.

Trump je u govoru zatražio najmanje 1.500 milijardi dolara od Kongresa za obnovu američke infrastrukture, hvalio je uspjehe američkih vojnika, napredak ekonomije, koji se ogleda u rastu vrijednosti indeksa i dionica na berzi, ali i sve nižom stopom nezaposlenosti, kojima su – kako je naveo – doprinjele poreske olakšice usvojene pred kraj prošle godine.

“Ovo je naš novi američki momenat. Nikad nije bilo bolje vrijeme da počnete da živite 'američki san'. Stoga, svakom građaninu, koji gleda ovaj govor, bez obzira gdje ste bili, ili odakle ste, ovo je vaše vrijeme. Ukoliko radite vrijedno, ukoliko vjerujete u sebe, ukoliko vjerujete u Ameriku, onda možete sanjati o čemu god hoćete, možete biti šta želite, a zajedno, možemo postići sve”, rekao je američki predsjednik.

Kada je riječ o opasnostima po nacionalnu sigurnost Trump se pohvalio da je koalicija protiv Islamske države osobodila skoro cjelokupnu teritoriju, koju je ta teroristička organizacija držala pod kontrolom u Iraku i Siriji. Najvažniju poruku o prijetnji po nacionalnu bezbjednost sačuvao je za kraj, kada je govoreći o Sjevernoj Koreji rekao da je iz ranijih iskustava naučio da „samozadovoljstvo i ustupci samo prizivaju agresiju i provokaciju”.

"Neću ponoviti greške prethodnih administracija, koje su nas dovele u ovu opasnu poziciju“, zaključio je predsjednik Trump.

Kongresmen Joe Kennedy tokom tradicionalnog demokratskog odgovora na Trumpovo obraćanje naciji

Zvanični odgovor demokrata na govor predsjednika Trumpa uputio je kongresmen iz Massachussettsa Joseph Kennedy 37-godišnji zakonodavac iz jedne od najčuvenijih američkih porodica, unuk pokojnog senatora Roberta F. Kennedyja, ubijenog dok je vodio kampanju za predsjednika SAD 1968. godine.

Joe Kennedy je između ostalog rekao da bi bilo lako odbaciti proteklu godinu kao haos i jednostranačje, kao politiku, ali je dodao da je riječ o mnogo većem problemu.

„Ova administracija ne napada samo zakone koji nas štite, ona napada samu ideju da smo svi mi vrijedni zaštite”, rekao je mladi senator Kennedy.

Pored kongresmena Kennedija, odgovore, doduše ne zvanične, na govor predsjednika Trampa uputili su i Kennedijeva koleginica iz Južne Kalifornije Maxine Waters, zastupnica skupštini savezne države Virginia Elizabet Guzman koja je govorila na španskom jeziku i senator iz Vermonta Bernie Sanders, putem društvene mreže Facebook.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG