Linkovi

Trumpovom zetu smanjen pristup tajnim informacijama


Jared Kushner
Jared Kushner

Zetu i visokom savjetniku američkog predsjednika Donalda Tumpa, Jaredu Kushneru, snižen je stepen pristupa tajnim podacima, odnosno ograničen pristup najpoverljivijim informacijama.

Kushner je jedan od nekoliko zaposlenih u Bijeloj kući koji imaju privremenu dozvolu za pristup tajnim informacijama najvišeg nivoa. Oni su obavješteni putem memoranduma koji im je upućen u petak, da će ubuduće imati dozvolu pristupa tajnim podacima, ali ne i visoko povjerljivim informacijama, prenose mediji.

Kushner, koji je oženjen Trumpovom najstarijom kćerkom Ivankom, više neće imati pristup takozvanom "predsjednikovom dnevnom brifingu", najvažnijem izvještaju američkih obavještajnih službi.

Predsjednik ima mogućnost da Kushneru odobri trajnu dozvolu za pristup tajnim podacima, ali je Trump u petak izjavio da tu odluku prepušta svom šefu kabineta.

Washington Post je objavio da su Kushnerovi kontakti sa određenim stranim zvaničnicima izazvali zabrinutost unutar Bijele kuće.

Pozivajući se na aktuelne i bivše američke zvaničnike upoznate sa obavještajnim izveštajima o toj temi, Post je objavio da su zvaničnici u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kini, Izraelu i Meksiku privatno razgovarali o tome na koji način bi mogli da iskoriste Kushnera i njegove poslovne aranžmane.

U izvještaju se ističe da nije poznato da li je bilo koja od tih zemalja preduzela neke konkretne poteze poslije tih razgovora.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG