Linkovi

Trump želi smrtnu kaznu za dilere droge


Predsjednik Tump predstavlja plan o borbi protiv zavisnosti od droga na lokalnom koledžu u Manchesteru u New Hampshire
Predsjednik Tump predstavlja plan o borbi protiv zavisnosti od droga na lokalnom koledžu u Manchesteru u New Hampshire

Predsjednik Donald Trump predstavio je svoj dugo očekivani plan o borbi protiv nacionalne krize zavisnosti od opijata.

U govoru u Manchesteru u New Hampshiru, Trump je obećao da će pomoći da nastane "generacija djece slobodne od droge".

"Zajedno ćemo okončati pošast zavisnosti od droge u Americi jednom zauvek", rekao je Trump.

Trump je poručio da je za pobjedu u toj borbi važno "zauzeti čvrst stav" prema dilerima droge.

“Ako ne budemo čvrsti prema dilerima gubimo vrijeme. A ta čvrstina uključuje smrtnu kaznu", kazao je Trump na šta je publika odgovorila aplauzom.

Predsjednik je izrazio žaljenje što prema sadašnjem zakonu dileri mogu da prodaju drogu koja potencijalno može da usmrti hiljade ljudi tokom njihovog života ali za to dobijaju samo kratke zatvorske kazne.

“Moramo da riješimo veoma, veoma ozbiljan problem. Ako ne budemo čvrsti prema tim dilerima, to se neće dogoditi", upozorio je Trump.

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Nancy Pelosi upozorila je da će Trump morati da pronađe način da finansira te prijedloge ili će oni završiti kao "samo još jedna iznevjerena obećanja Trumpove administracije".

“Budžet predsjednika Trampa predlaže zapanjujuće smanjenje izdvajanja za Medicaid (federalnu pomoć građanima sa niskim primanjima za zdravstvene troškove), Centar za kontrolu bolesti i smanjenje izdvajanja za mentalno zdravlje i borbu protiv bolesti zavisnosti - što je sve neophodno da bi se porodicama pomoglo da priušte liječenje i prevaziđu tragediju zavisnosti od opijata", navela je Pelosi.

"Radio je na tome da uništi odredbe Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti koje proširuju Medicaid i dozvolio prodaju loših planova zdravstvenog osiguranja koji ne pokrivaju liječenje bolesti zavisnosti. A sada predsjednik Trump mračno flertuje sa idejom uvođenja smrtne kazne za krivična djela u oblasti narkotika", dodala je Pelosi.

Andrew Bremberg, direktor Savjeta za unutrašnju politiku Bijele kuće, rekao je novinarima u nedjelju da bi se smrtna kazna tražila u slučaju određenih dilera droge kada je to u skladu sa postojećim zakonom. Upitan da navede primjere, on je uputio novinare na Sekretarijat za pravosuđe radi "specifične pravne analize", ali je dodao da "očigledno postoje slučajevi kada bi ta kazna bila odgovarajuća".

Još nije jasno kako bi tužioci tražili smrtnu kaznu za dilere droge a da ne izmjeni američki zakon. Neki pravni eksperti kažu da će o tome možda morati da odlučuje Vrhovni sud.

Trump je objasnio da prvi dio njegovog plana podrazumijeva sprječavanje da Amerikanci postanu zavisni od opijata. To uključuje povećanje federalnih izdvajanja za razvoj lijekova koji ne izazivaju zavisnost, komercijalnu kampanju za podizanje svijesti o opasnosti zloupotrebe opijata i rješavanje problema pretjeranog izdavanja recepta za snažne lijekove protiv bolova. Planom je predviđeno da se izdavanje recepata za opijate smanji na nacionalnom nivou za trećinu u naredne tri godine.

Drugi dio inicijative je da se suzbije trgovina drogom preko američkih granica i unutar američkih zajednica. Trump je poručio okupljenima da je zemlji potrebna jača granica na jugu i akcija protiv gradova koji štite ilegalne imigrante a iz kojih se, prema njegovim riječima, snabdijeva narkoticima unutrašnjost zemlje.

Treći element je fokus na pomoć ljudima koji boluju od zavisnosti pružanjem odgovarajućeg liječenja.

Ovo je prva Trumpova posjeta New Hampshiru od kada je postao predsjednik. Ta država je teško pogođena krizom opijata i ima treću najveću stopu smrtnosti od prekomjerne doze narkotika u zemlji. Opijati obuhvataju ilegalne droge kao što su heroin ili fentanil kao i legalne lijekove protiv bolova na recept, kao što su oksikodin, hidrokodon, kodin i morfijum.

Svakog dana, 116 Amerikanaca umre od prekomjerne doze opijata. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, blizu 64.000 Amerikanaca je samo 2016. umrlo od prekomjerne doze droge, što je više od ukupnog broja Amerikanaca poginulih u Vijetnamskom ratu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG