Linkovi

Trump: SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom


Predsjednik SAD Donald Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući
Predsjednik SAD Donald Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući

SAD će prekinuti odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom zbog načina na koji se borila sa pandemijom koronavirusa, najavio je predsjednik Donald Trump. On je optužio Svjetsku zdravstvenu organizaciju da je "kineska marioneta", piše Reuters.

Trumpova odluka, donijeta u trenutku rastućih tenzija između Pekinga i Washingtona, znači da će novčana sredstva namijenjena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji biti preusmjerena na druga mjesta.

Američki predsjednik je poručio da kineski zvaničnici nisu ispunili svoju dužnost i prijavili Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji pojavu virusa i da su je "pritisnuli da obmane cijeli svijet".

"Kina u potpunosti kontroliše Svjetsku zdravstvenu organizaciju, iako joj daje samo 40 miliona dolara godišnje, dok joj SAD daju 450 miliona dolara godišnje", kaže Trump.

Ipak, kineski predsjednik Xi Jinping je obećao da će Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji donirati 2 milijarde dolara u naredne dvije godine, za borbu protiv koronavirusa. Toliki je bio i budžet Svjetske zdravstvene organizacije za cijelu prošlu godinu.

Donald Trump je prošlog mjeseca obustavio američko finansiranje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a potom u pismu 18. maja toj organizaciji poručio da ima 30 dana da sprovede reforme.

Ali, u petak je poručio da je obustavljanje finansiranja permanentno.

"Zato što nisu sproveli tražene i neophodne reforme, prekidamo odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i ta sredstva ćemo usmjeriti na druga mjesta gdje je potrebno za zdravstvo", rekao je Trump.

Nije, međutim, poznato kada bi nova odluka mogla da stupi na snagu. SAD su se priključile Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 1948. godine, a u zajedničkoj rezoluciji Kongresa i Svjetske zdravstvene organizacije o pridruživanju piše da "zemlja ima pravo da se povuče ako organizaciju obavijesti godinu dana ranije".

Svjetska zdravstvena organizacija nije odgovorila na novu najavu predsjednika Amerike, ali je ranije negirala tvrdnje da promoviše kineske interese i dezinformacije u vezi sa virusom.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen


Predsjednica Evropske komisije pozvala je Trumpa da ponovo razmotri svoju odluku i dodala "da se moraju izbjeći potezi koji slabe međunarodne rezultate" i da je "sada vreme za pojačanu saradnju i zajednička rješenja".

"Svjetska zdravstvena organizacija trebalo bi da bude u mogućnosti da predvodi međunarodni odgovor na pandemije, aktuelne i buduće. Za to je neophodno učešće i podrška svih", poručila je ona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG