Linkovi

Trump: Prihvatiću rezultat izbora ako pobijedim


Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump je jučer izjavio da će prihvatiti ishod izbora 8 novembra ukoliko bude pobjednik. On je taj komentar dao dan nakon treće I posljednje predsjedničke debate sa demokratom Hillary Clinton I njegovih navoda da će izbori biti puni prevara protiv njega.

Donald Trump se jučer vratio kampanji, ovaj put u saveznu državu Ohio koja je od ključne važnosti, gdje je imao poruku za svoje pristalice.

Želim obećati svim svojim glasačima I pristalicama, I narodu Sjedinjenih država, da ću u potpunosti prihvatiti rezultat ovih istorijskih izbora ukoliko pobijedim, rekao je Trump.

Njegova izjava je uslijedila nakon trenutka tokom debate koji se našao u vrhu svih svjetskih vijesti kada ga je moderator debate Chris Wallace upitao da li će nastaviti američku tradiciju prihvatanja izbornog rezultata, bez obzira da li izgubi ili pobijedi, što je dovelo do razmjene riječi između njega I Clintonove.

Princip zemlje je da gubitnik prizna poraz, da se zemlja ujedini za dobrobit svih. Da li kažete da niste spremni izraziti predanost takvom principu, bilo je pitanje upućeno Trumpu.

Reći ću vam kada za to dođe vrijeme, a do tada ću vas držati u neizvjesnosti, odgovorio je Trump.

Dozvolite mi da odgovorim na ovo, jer je to užasavajuće. Znate, svaki put kada Donald vjeruje da stvari ne idu onako kako bi želio, on tvrdi da je to zavjera protiv njega, rekla je Clintonova.

Trumpovo odbijanje da bez obzira na sve prizna rezultat moglo bi pogoršati njegove odnose sa nekim republikancima koji su zabrinuti da bi njegovi sve slabiji brojevi u istraživanjima javnog mijenja mogli neke kandidate za kongres izložiti riziku da izgube. Republikanski strateg John Feehery kaže.

Većina istraživanja javnog mijenja pokazuje da 75 do 80% republikanske baze još uvijek jako podržava Trumpa, I to je možda dovelo do nekih neslaganja. I sve je to pomoglo Clintonovoj koja se držala dalje od centra medijske pažnje I vodila svoju vlastitu kampanju, kaže Feehery.

Trump sada zaostaje za Clintonovom za oko 7 poena na saveznom nivou, što je pad koji je započeo nakon prve predsjedničke debate krajem septembra. Iako Trumpove pristalice odobravaju njegov nastup na debatama I agresivnu kritiku prema Clintonovoj, njegov temperament je postao centralno pitanje, smatra Matt Dallek.

Debate su važne I možda važnije na ovim izborima nego na prethodnim, djelimično zbog toga jer ni jedan od kandidata nije baš omiljen. Tu je veliko pitanje kada govorimo o Trumpovom temperamentu, a povjerenje kada govorimo o Clintonovoj, smatra Matt Dallek.

Sada kada su debate završene, oba kandidata se fokusiraju na pozive da što veći broj glasača izađe na birališta u narednim sedmicama. Glasači u više od 30 saveznih država već daju svoje glasove, uključujući I Tennessee.

XS
SM
MD
LG