Linkovi

Trump retweetovao, pa obrisao status sa imenom navodnog uzbunjivača


Predsjednik Donald Trump razgovara sa novinarima ispred Bijele kuće (arhivski snimak)
Predsjednik Donald Trump razgovara sa novinarima ispred Bijele kuće (arhivski snimak)

Predsjednik Donald Trump je retweetovao, pa zatim obrisao status koji, navodno, sadrži ime anonimnog uzbunjivača čija je žalba dovela do procesa Trumpovog opoziva u Predstavnčkom domu američkog Kongresa.

Nešto prije ponoći u petak, Trump je retvitovao poruku korisnice Twittera @Surfermom77, navodno žene koja se zove Sofija i živi u Kaliforniji. Njen nalog, međutim, sadrži i neke naznake automatizacije, uključujući neuobičajeno visok nivo aktivnosti i licenciranih fotografija skinutih sa interneta.

Do subote ujutru, status je skinut sa Trumpovog Twittera, iako još može da se nađe na druge načine, između ostalog na websiteu koji arhivira svaki predsjednikov tweet.

Dok je Trump više puta podržavao inicijative da se otkrije identitet uzbunjivača, status koji je retweetovao je prvi put da je direktno poslao navodno ime uzbunjivača svojih 68 miliona pratilaca. Otkrivanje identiteta uzbunjivača, koji radi kao obavještajac, moglo bi da bude kršenje federalnih zakona o zaštiti uzbunjivača koje, tradicionalno, podržavaju obje američke partije.

Anonimni uzbunjivač u avgustu je podnio žalbu o jednom od Trumpovih telefonskih razgovora sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Ta žalba je navela demokrate u Predstavničkom domu da pokrenu istragu koja je završena Trumpovim opozivom u donjem domu Kongresa. Pitanje sada odlazi pred Senat, gdje se očekuje da će republikanska većina osloboditi predsjednika optužbi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG