Linkovi

Trump otkazao republikansku konvenciju na Floridi, delegati idu u Charlotte


Tramp: Nije pravi trenutak za veliku konvenciju
Tramp: Nije pravi trenutak za veliku konvenciju

Predsjednik Donald Trump saopštio je da neće održati dio republikanske konvencije u Džeksonvilu na Floridi u avgustu, zbog velikog porasta broja slučajeva koronavirusa u toj državi.

Trump je ranije već pomjerio dio konvencije iz Sjeverne Karoline u Floridu, zbog restrikcija uvedenih zbog virusa, ali su neki republikanci u međuvremenu odlučili da, zbog velikog porasta broja slučajeva, ne prisustvuju konvenciji na Floridi.

Predsjednik je na brifingu za novinare u Bijeloj kući rekao da sada nije vrijeme za "prepunu konvenciju."

"Nije pravo vrijeme za taj događaj", izjavio je Trump. "Jednostavno nije pravi momenat imajući u vidu šta se nedavno dogodilo, veliki rast broja slučajeva na Floridi. Nije pravi trenutak za veliku konvenciju."

Trump je rekao da je svojim saradnicima naredio da otkažu taj događaj "da bi zaštitio američke građane."

Republikanski delegati će se ipak okupiti u Šarlotu u Sjevernoj Karolini, što je bilo prvobitno mjesto državanja konvencije, počevši od 24. avgusta, rekao je Trump.

Dodao je da će održati govor na konvenciji "ali u drugačijoj formi" i naveo da postoje planovi za takozvane "tele-mitinge" tokom nedjelje.

Trump, koji će se na izborima 3. novembra najvjerovatnije takmičiti protiv Džoa Bajdena kao demokratskog kandidata, premjestio je konvenciju iz Šarlota u Džeksonvil na Floridi, nakon što je guverner Sjeverne Karoline odbio da garantuje predsjedniku održavanje masovnog skupa u toj državi.

Trump je rekao da je već obavestio guvernera Floride Rona DeSantisa o odluci, donijetoj u trenutku dok se SAD suočavaju sa velikim brojem novih slučajeva COVID19 van sjeveroistoka, regiona koji je bio najteže pogođen u ranim mjesecima pandemije.

Florida je sada među državama sa najvećim brojem slučajeva koronavirusa i ima više od 390.000 slučajeva zaraženih i više od 5.600 smrtnih slučajeva, prema evidenciji Reutersa.

Demokratska nacionalna konvencija biće održana u Milvokiju 17. avgusta a kako stvari trenutno stoje, prisustovaće joj samo oko 300 ljudi - uključujući delegate, stranačke zvaničnike, novinare i osoblje.

XS
SM
MD
LG